Najnovije vesti

EVO KO JE DECENIJAMA PROGONI! SLAĐANA MILOŠEVIĆ OTKRIVA: Tukli su me i mučili da me ućutkaju!
Foto: Luka Šarac

iskrena ISPOVEST

EVO KO JE DECENIJAMA PROGONI! SLAĐANA MILOŠEVIĆ OTKRIVA: Tukli su me i mučili da me ućutkaju!

Pop kultura

Ako ste spremni da vas zabranjuju, proganjaju, muče, tiho ubijaju, zlostavljaju, hapse, saslušavaju, mrze, poništavaju vaše postojanje, rad, zasluge, slobodno budite drukčiji. Prijaće vam, kaže Aleksandra Slađana Milošević, muzičarka koja se uprkos svemu trudila da ostane dosledna sebi i svom stilu.

Ona je u duetu s Dadom Topićem još osamdesetih napravila pesmu za sva vremena "Princeza", a kako je nedavno Kurir pisao, reditelj Petar Pašić snima film "Ti si princeza", u kojem glavnu ulogu igra Severina Kojić. Šta je tajna te pesme i zašto je ona imala toliko uspeh, pitali smo Slađanu na početku razgovora.

"U istinitoj emociji, u kvalitetu kompozicije, autora, izvođača, u večnoj harmoniji koja je uhvaćena u jedinstven trenutak", kaže Slađana.

foto: Printskrin / You Tube

Kao i "Princeza", koja je prkosila vremenu, i vi ste neko ko je uvek bio protiv konvencionalnih vrednosti. Šta je bila cena tog bunta? Da li se isplatio?

Kako da ne! Uživam u polomljenim šoferšajbnama, isečenim gumama, fizičkim napadima, pokušajima da me ućutkaju kad god pokušam da ispravim lokalnu posrnulost... Zalagati se za primenu onoga za šta smo se u Srbiji borili podseća na iluziju, na život van sveta koji vam se u lice smeje, što ste naivno poverovali da je popravljiv. Toliko cinizma ima u čoveku našeg vremena da je svaki pokušaj govora o vrlini unapred diskvalifikovan. Više vas ne zabranjuju oni kojima sa svojim naporima za konstituisanje društva i promenu sistema stojite na putu, već svaka moralno posrnula individua, a takvima se više broj ne zna. Niko ne želi da čuje o istini, poštenju, skromnosti, strpljenju, fer-pleju... "Pokorni će naslediti svet", kaže novozavetni tekst u Jevanđelju po Mateju. A pokorni kao da su pokornost namenili đavolu.

Svojevremeno su vas proglasili i američkim špijunom. Zašto?

Svako, osim sportista, ko pokuša da svoj talenat dokaže u svetu, prikazan je kao izdajica i špijun. Ako ste još i uspešni u karijeri, možete očekivati da će vas iz Srbije brzo prognati. Zamislite naša krovna muzička udruženja i estradne zvezde koji osamdesetih godina potpisuju peticiju da se Slađani Milošević zabrani predstavljanje države u inostranstvu jer u Americi izvodi prozapadnu muziku, i to na engleskom jeziku! Uz to se pridodaje optužba o strogo zabranjenom druženju sa srpskom, četničkom imigracijom, s kojom sam navodno ostvarila "špijunske" veze. Taj skup isključivo srpskih muzičara i novinara koji su peticiju započeli decenijama se na gostovanjima druži s tom istom, srpskom, četničkom imigracijom, ali zahteva da ja budem kažnjena za nešto sami redovno čine. U tome i uspevaju, jer njihova moć da upravljaju kulturom Srbije ne prestaje do današnjih dana.

Možete li danas da navedete imena ljudi koji su vas cenzurisali?

Da, one za koje imam informacije, ali bi lista bila predugačka za naš intervju. I danas je prisutna autocenzura i strah. Srpska hrabrost ostaje izmaštani mit. Volela bih da im pozajmim svoju hrabrost kako bi odustali od bednog podaništva. Muzički umetnici, ovde ne govorim o estradi i uličnoj zabavi, u Srbiji su tretirani kao sluge vlasti. Ako 40 godina trpim zabrane i ako u svojoj zemlji ne mogu dve decenije da održim solistički koncert, uprkos obraćanju institucijama, u toj državi ne da je nešto trulo, već je spremno za veliko spremanje.

Možete li da zamislite da pop/rok muzika bude daleko uticajnija na ovim prostorima od turbo-folk muzike?

Ne treba da zamišljam. To sam, potpuno sama, već jednom ostvarila na našoj muzičkoj sceni, kada sam porušila dotadašnja pravila i zvezde. "Dajte mi medije na šest meseci i napraviću rat", kažu teoretičari medija. Kažem, dajte mi medije na šest meseci i napraviću mir... pre svega u glavama izmanipulisanih i zatrovanih ljudi.

foto: Dado Đilas

(Kurir, I. Ercegovčević, M. Cukić / Foto: Luka Šarac)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...