SRAMOTA! BRANKI VESELINOVIĆ NIKO NEĆE DA PROSLAVI 100. ROĐENDAN: Naša najstarija glumica kao da nikog nije zadužila!
Foto: Marina Lopičić

STRAŠNO

SRAMOTA! BRANKI VESELINOVIĆ NIKO NEĆE DA PROSLAVI 100. ROĐENDAN: Naša najstarija glumica kao da nikog nije zadužila!

Pop kultura -

Da jedna Amerika ili susedna Hrvatska imaju Branku Veselinović, napravili bi joj sigurno državnu proslavu jubilarnog stotog rođendana. Međutim, u Srbiji dan njenog rođenja 16. septembar neće biti ni obeležen, i ni država, ni njeno Jugoslovensko dramsko, pa ni kolege za sve ono što je do sada uradila - neće joj se odužiti.

foto: Marina Lopičić

Sa svojih uskoro sto godina verovatno najstarija glumica na Balkanu i poslednja iz plejade osnivača JDP ostaće bez večeri u svoju čast, a i monografije koja bi prikazala bogatu karijeru. Celog života Branka je obilazila domove za nezbrinutu decu, stare i bolesne, poklanjala lutke, slike, stihove i reči utehe onima kojima su bile najpotrebnije. I danas prodaje stvari i pomaže deci, a njoj nema ko da kaže HVALA.

Jelisaveta Seka Sablić apeluje na kolege da se Brankin rođendan nekako obeleži.

"Proslava rođendana drage Branke nije stav prema njoj lično, nego i prema kulturi. Zato treba ponovo podsetiti ljude na jedan život koji je bio posvećen glumi, ulogama uvek punim emocija, radosti i života, ali i na Brankin humanitarni deo života, jer je ona redovno obilazila bolnice i staračke domove, zabavljala decu. Zato joj od srca i s velikim poštovanjem čestitam rođendan i želim joj da živi onoliko koliko ona želi", kaže Seka.

foto: Marina Lopičić

Branka Veselinović rođena je u Starom Bečeju, gde joj je otac bio bibliotekar Matice srpske, deda učitelj, a pradeda sveštenik. Ćerka Aleksandra i Jovanke Ćosić od rane mladosti bavila se (kao i svi u njenoj porodici) humanitarnim radom, pa bi se zato, kako kaže, moglo reći i da je Crveni krst oduvek bio član njene familije. S pokojnim suprugom i kolegom osnovala je Fond Branke i Mlađe Veselinovića za pomoć invalidnoj deci, a pre šest godina od novca koji su njih dvoje poklonili matičnom pozorištu svakog 3. aprila dodeljuje se godišnja nagrada glumcu za najbolje ostvarenje u sezoni. Branka je lutkar, vatrogasni oficir, ambasador Unicefa, počasni građanin Novog Sada i Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, dobitnica Ordena rada za zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Sterijine i Vukove nagrade.

Kurir/ Ljubomir Radanov/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track