NARODNO POZORIŠTE IZNAJMLJUJE GLUMCE PREKO AGENCIJE: Cecu Bojković i Miloša Bikovića angažuju preko tendera!
Foto: Dragana Udovičić

Birokratija

NARODNO POZORIŠTE IZNAJMLJUJE GLUMCE PREKO AGENCIJE: Cecu Bojković i Miloša Bikovića angažuju preko tendera!

Pop kultura -

Narodno pozorište u Beogradu, umesto zapošljavanja umetnika, preko tendera naručuje usluge približno 400 glumaca, režisera, dirigenata, solista, baletskih umetnika, muzičara i drugih umetničkih stvaralaca na godišnjem nivou. Na tvz. lizing zbog kršenja Zakona o radu ili Zakona o zabrani zapošljavanja nacionalni teatar rentira i usluge Cece Bojković, Miloša Bikovića, Viktora Savića, Hane Selimović ili jednog Predraga Pece Ejdusa.

foto: Dragana Udovičić

- Dve godine godine se već na ovaj način ispraćaju honorari. Nakon odluke državnog revizora da se u Narodnom pozorištu ne poštuje Zakon o radu, više s glumcima, rediteljima, igračima i dirigentima ne mogu da se sklapaju autorski ugovori. Glumci nisu autori, već izvođači radova, kao majstori, zidari ili terasi. Nacionalni teatar zbog ove odluke i poštovanja propisa plaća mnogo više za angažman umetnika jer proviziju mora da dobije i agencija - kaže naš sagovornik iz Narodnom pozorišta i dodaje da tako uposleni i plaćeni velikani glumišta u penziji, od Predraga Ejdusa, preko Cece Bojović, do mladih glumac Miloša Bikovića ili Marije Bergam.

foto: Marina Lopičić

Tenderom je, kako piše portal Radnik.rs, predviđeno i kolike će biti naknade umetnika koje variraju u zavisnosti od vrste posla ili angažmana. Na primer, honorar za glumca koji igra glavnu ulogu je od 80 do 110 evra po izvođenju, dok je za druge manje uloge od 15 do 80 evra. Sa druge strane, muzički producent u studiju plaća se mesečno 40.000 dinara. Na ovom poslu, podsetimo, angažovan je Veljko Kuzmančević, suprug Verice Rakočević.

foto: Zaknić Vićenco

Uredbom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, Narodno pozorište u Beogradu može imati najviše 675 zaposlenih, dok putem tendera traži još 400 zaposlenih. Vladan Joksić, predsednik Samostalnog sindikata Narodnog pozorišta, kaže da Vlada nema sluha za primanje novih ljudi. - Zaposleni odlaze u inostranstvo i u penziju, pa postoje slobodna radna mesta u Narodnom pozorištu. Poslodavac stalno podnosi zahteve Vladinoj komisiji za novo zapošljavanje, ali ne dobija odobrenje. Ima oko 10 odsto manje radnika nego što je maksimum koji je propisan od Vlade, ali bez njene saglasnosti nema novog zapošljavanja - rekao je Joksić i dodao: - Pošto nema novog zapošljavanja, imamo zaposlene koji rade preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a oni nemaju pravo na naknadu za noćni rad, bolovanje, godišnji odmor i ostala prava iz radnog odnosa. Taj problem je najizraženiji u Baletu, gde nosioci predstava rade preko tih ugovora.

foto: Kurir

Iz Narodnog pozorišta nismo uspeli da dobijemo komentar jer su trenutno godišnji odmori.

KURIR/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track