Najnovije vesti

KAKO JE BOSANSKI NOVINAR SAVETOVAO MLAĐE KOLEGE PA PROZVAO NOBELOVCA IVU ANDRIĆA: Ali svaka mu je na mestu, vredi pročitati!
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook

izbegavati po cenu života

KAKO JE BOSANSKI NOVINAR SAVETOVAO MLAĐE KOLEGE PA PROZVAO NOBELOVCA IVU ANDRIĆA: Ali svaka mu je na mestu, vredi pročitati!

Pop kultura

Ozren Kebo, bosanskohercegovački novinar i urednik, posle mnogo godina provedenih u novinarstvu, odlučio je da poduči mlađe kolege i da im savete koje fraze da izbegavaju "po cenu života". 

 

Njegove starije kolege odale su mu priznanje na ovim savetima, uz opasku da bi bilo dobro da Ozren svaki dan objavi po jedan ovakav tekst.  

 

Pečurka posle kiše: Kada sam pre 16 godina došao na novo radno mesto, u jedne petnaestodnevne novine koje i danas izlaze nesmanjenim intenzitetom, prva mu je rečenica bila: „Dobar dan, ja sam vaš novi urednik. A druga: „Ko mi napiše kao pečurke posle kiše, nek’ odmah uzme radnu knjižicu i elegantno napusti ovaj mali, ali skladni kolektiv.“ E kad smo se tako lepo zbližili, mogli smo krenuti u pretumbavanje novina. I baš nam je dobro išlo, toliko dobro da je posle godinu i po naša novinarka dobila svetsku nagradu, i to usred Londona.

Vreme će pokazati šta će biti: Vreme ništa neće pokazati. Ako je neko novinar, on je tu zato da bi pokazao šta će biti pre nego što to učini vreme. Oslanjati se na temporalni faktor znači biti len, sopstvenu odgovornost prebacivati na višu silu, što su sve divni kvaliteti u životu, ali ne i u novinarstvu.

 

Trgovci zadovoljno trljaju ruke: Ko biva, roba dobro ide, bit će para. Ova fraza računa s pikturalnim uticajem na primatelja informacija. Možete već zamisliti živopisnog lihvara koji je jeftino kupio pa će skupo prodati kakvih trulih gljiva, jabuka ili paprika. I, ponesen lakom zaradom, zadovoljno trlja ruke.

Ne samo da… nego i… Rečenična konstrukcija koja se od silne uporabe toliko izlizala da je dojadila i bogu i narodu. „Ne samo da nisu uspeli poboljšati stanje nego su ga još i dodatno pogoršali.“ Kada je početkom devedesetih godina prošlog veka Slobodan Milošević otkrio raskošne batinaške mogućnosti ove fraze, držao se njenih humanističkih segmenata kao pijan plota. „Ne samo da Slovenci ne žele da žive s nama nego hoće još i da rasture Jugoslaviju.“

Ne samo da je ova fraza okoštala, trula, prevaziđena nego je pri tome još i nečitka. Savet – izbegavati po cenu života.

 

Kao pijan plota: Ovu legendarnu poštapalicu, koja je decenijama živela u našem novinarstvu, zapravo je popularnom učinio drug Josip Broz, naš Tito, kada je rekao da se sudije i tužitelji drže zakona kao pijan plota. Prigovorio im je to što im je zakon važniji od svetlih ciljeva revolucije, socijalizma i samoupravljanja. A ovi što su došli posle Tita još su gori. Uzmimo samo našu zemlju kao primer. I SBB i HDZ, i SNSD od pravosuđa su napravili zone stranačkih poslušnika. Verovatno se lucidniji čitatelji pitaju zašto među navedenim strankama nema SDA. Odgovor je skriven u jednom mutnom ideološkom detalju: oni ne piju, pa im ne treba plot…

Najstroža kazna: Naravno, govorimo o jedanaestercu. Em je fraza izanđala, em je netačna, jer penal nije najstroža kazna. Najstroža je ipak isključenje. Više su preokreta u istoriji fudbala donela isključenja nego penali. Ili, ako se ne slažete s ovom konstatacijom, onda morate priznati sledeću: isključenje je, ako već ne stroža, onda bar podjednako stroga sankcija kao i jedanaesterac. Pa bi od sada, kada sudija dosudi penal, umesto dosudio je najstrožu kaznu trebalo govoriti i pisati – dosudio je jednu od dve najstrože kazne.

 

Krunisati brakom: Venčati se. Evo još jedne nesnosne stilske figure. Ljudi su se, da prostite, venčali, a ne svoju vezu krunisali brakom. Brak nije kruna, brak je dogovorna zajednica – nekad uspešna, nekad ne – i relativno je profan društveni događaj. Uvlačiti u taj odnošaj dvorsku terminologiju znači sakralizirati ga na način koji nema mnogo veze s realnim životom. Omnipotentna ideja braka zaslužuje makar malo poštovanja, a ono se najbolje iskazuje pristojnim rečnikom, bez izopačenih preterivanja.

 

Majstori celuloidne loptice iz Zemlje izlazećeg sunca: Ma dajte! Novinarstvo ne bi smelo biti raspevano, niti lepršavo, nego do bola precizno. Zar nije lakše napisati, i zar nije lepše za pročitati – japanski stonoteniseri?

 

Rasadnik talenata: Nemamo ništa pametno reći za ovu frazu, osim saveta – izbegavajte zauvek.

 

Šlag na tortu: Ako ćemo već da se šicamo slastičarstvom, najbolje su torte bez šlaga. Danas se šlag pravi uglavnom od mleka u prahu i potencijalni je rasadnik – čega? Ne talenata, nego bakterija.

Ljubimac na četiri točka: E ako ste spali na to da vam je ovo jedini sinonim za automobile, onda ga slobodno nastavite koristiti. Mi vam nećemo halaliti, ali možda negde, iza sedam gora i preko sedam reka, žive neke divne duše koje hoće. Nikad se ne zna.

 

Baciti pogled: Šta ćete, dešava se i najboljima. Evo kako je nenadmašni Ivo Andrić završio tekst o Sarajevu: "I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.”

Osim ako ne mislite organizovati takmičenje u bacanju pogleda, zaobiđite ovu frazu. Pogled se ne može baciti čak ni kao stilska figura. A ovo ostalo što je rekao za Sarajevo, svaka mu je ko iz Musafa.

 

Snežna lepotica: Bjelašnica, Jahorina, a ponekad čak i Igman. Pa eto, moglo bi proći, ali samo da znate, od početka decembra do kraja marta ova se konstrukcija kroz medijski prostor provuče stotinu puta. Ne želite biti sto i prvi lik koji ponavlja jedno te isto. U jesen, na primer, planine su kišne lepotice. A, ruku na srce, ima vala i rugoba među njima, nije baš svaka izašla ispod kista Lazara Drljače.

 

Presavio tabak: Dakle, 31.400 rezultata u Google pretraživaču. Prearhaično, već generacije rođene devedesete nemaju pojma o čemu se radi. Šta presaviti? I šta je konačno taj vražiji tabak? Slikovito izražavanje trebalo bi uskladiti s takozvanim duhom vremena. Presaviti tabak je figura koja dominira rečnikom starinskih novinara, njome se razglašava da je neko nekoga tužio. Danas, 2018. godine, primerenije bi bilo reći – otvorio novi fajl. Ili, ako je slučaj zamršen – otvorio novi direktorij.

 

Nepopularni rezultat: Ovo slobodno možete koristiti. Čak pojačajte dojam, jer 0:0 ne samo da je nepopularan nego i najnepopularniji od svih mogućih rezultata. Kad bi bilo pravde na ovom svetu, za nula-nula bi se oduzimali a ne delili bodovi.

 

Kurir.rs/Analiziraj.ba/Foto Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...