Najnovije vesti

SVE JE SPREMNO! SREĆKO HORVAT OTVARA BITEF: Hrvatski filozof o usponu radikalne desnice i fašizmu!
Foto: Bitef promo

52. BITEF

SVE JE SPREMNO! SREĆKO HORVAT OTVARA BITEF: Hrvatski filozof o usponu radikalne desnice i fašizmu!

Pop kultura

Bitef festival, 52. po redu, koji počinje sutra 13. septembra, zvanično će sutradan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvoriti hrvatski filozof Srećko Horvat, koji će dan kasnije razgovarati sa rediteljem Oliverom Frljićem o temama koje predstave ovogodišnjeg festivala pokreću.


Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je naglasio da je Horvat jedan od vodećih filozofa Evrope pa i sveta mlađe generacije, vrlo angažovan u borbi za revitalizaciju evropskih vrednosti, o kojima govori i predstava "Svita br. 3 "Evropa"" Žorisa Lakosta koja će biti izvedena na otvaranju festivala.

 

foto: Dado Đilas

Medenica je na konferenciji za novinare podsetio da je Bitef uvek bio politički osvešćen festival koji nije "gurao glavu u pesak" pred glavnim problemima i izazovima društava, a tako je i ove godine s obzirom da predstave u glavnom programu upozoravaju na uspon radikalne desnice, ksenofobiju, autoritarne režime i u kom pravcu klize evropska društva.


Sa njim se slaže i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je rekao da je prošle godine bio fasciniran Bitef festivalom, njegovim kvalitetom i kulturnim i intelektualnim izazovom koji predstavlja, zbog čega su odlučili da ove godine budu jedan od glavnih pokrovitelja Bitefa.
Slogan ovogodišnjeg Bitefa "Svet bez ljudi" i vizeulno rešenje plakata sa glavom gorile, Fabrici je doživeo kao poziv umetnosti i umetnika na veće angažovanje i borbu protiv fatalističkog odnosa prema životu.


Fabrici je, uz konstataciju da je devet od 10 predstava u glavnom programu festivala iz evropskih zemalja, posebno izdvojio "Svitu br. 3 "Evropa"" koja obuhvata 28 numera na 24 jezika i govori o stanju u evropskim društvima, zabrinutosti, nelagodi.

 

foto: Frederic Lovino

"Svita br. 3 nas poziva da ne podlegnemo strahovima, već da delamo i zajedno nađemo odgovor na izazove sa kojima se danas suočavaju evropska društva", ocenio je Fabrici.


Uoči izvođenje predstave Žorisa Lakosta, u foajeu JDP-a biće otvorena izložba "Evropska godina kulturnog nasleđa - Pozdrav iz Srbije", a prethodno će u podne u EU info centru biti organizovana debata "Izazovi savremene demokratije", te je 14. septembar određen kao EU dan na Bitefu.


Do 22. septembra u glavnom programu će biti izvedeno ukupno 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.
Sutra u prologu će biti izvedeno "Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum" u režiji Dragana Živadinova, uslediće dve Frljićeve predstave - "Gorki - Altarnativa za Nemačku?" u produkciji berlinskog pozorišta "Maksim Gorki" i "Šest lica traži pisca" Satiričkog kazališta "Kerempuh" (Zagreb), projekat Maje Pelević "Bolivud", pa "NO43 Prljavština" estonskog Teatra NO99 koju će publika moći da prati i u direktnom prenosu na RTS 2 ili na video bimu na Trgu Nikole Pašića.

 

foto: Tiit Ojasoo

U nastavku festivala na programu će biti tri pozorišne instalacije "Večna Rusija" ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU, izraelski projekat "PA"AM" mladog umetnika Nadava Barnnee i "Zaostavština, komadi bez ljudi" proslavljenog reditelja Štefana Kegija, a festival će zatvoriti "Rekvijem za L." čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel.

 

foto: Chris Van der Burght

Gran pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom dodeliće žiri u kome su: mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judit Čaki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brajs Lis (Engleska) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).

 

 

Kurir.rs / Foto: promo Bitef

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...