MARIJA KARAN GODINAMA ŽIVI U AMERICI, A SADA JE OTKRIVENO KAKO POMAŽE MLADIM SRBIMA: Oduševiće vas čime se bavi glumica!
Foto: Dragan Kadić

Iznenađenje

MARIJA KARAN GODINAMA ŽIVI U AMERICI, A SADA JE OTKRIVENO KAKO POMAŽE MLADIM SRBIMA: Oduševiće vas čime se bavi glumica!

Pop kultura -

Beograd će do 28. oktobra gostiti krem svetske umetnosti u pet prostora u okviru 57. Oktobarskog salona, pod sloganom "Čudo kakofonije". Goste na svečanom otvaranju, na iznenađenje mnogih, pozdraviće i glumica Marija Karan, koja je jedan od najvećih kolekcionara u svetu i mecena stvaraocima, a ove godine je kokustos i saradnik Salona.

Malo ko zna da je Marija u Americi osnovala organizaciju Balkan prodžekt, koja promoviše savremenu vizuelnu umetnost i podržava i finansira projekte mladih umetnika sa Balkana, ali i sveta. Ona je za ovogodišnji Salon dovela tri svetska mlada performera, koji će 13. oktobra u okviru Dana performansa predstaviti svoj vid umetnosti. Karanova je u svet kolekcionara ušla preko svog muža, agenta Džoela Lubina, čiji su roditelji upravo veliki kolekcionari umetnosti.

foto: Dragan Kadić

Tokom šest sedmica, 72 umetnika će istaknuti izuzetnu raznolikost savremene svetske umetničke produkcije kako na planu sadržaja, tako i u domenu korišćenih materijala, podloga, tehnika i jezika. Kako je istakao Gunar Kvaran, kustos i selektor Oktobarskog salona, sve je zamišljeno kao kakofonijska eksplozija različitih dela, često hibridnih, koja se slobodno šire i smenjuju i tako prezentuju višeglasje, diverzitet umetničkih jezika.

"Umetnici različitih generacija, porekla i senzibiliteta vrednuju se zbog onog što oni suštinski jesu i nije im bilo zadato ništa osim da predlože delo ili više dela koja su karakteristična za njihov rad. Oktobarski salon zamišljen je kao veliki praznik raznolikosti, kao tačka susreta različitih senzibiliteta, različitih umetničkih izraza, različitih univerzuma".

foto: Mona Cukić Kurir

(Kurir/ Ljubomir Radanov, Mona Cukić/ Foto: Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track