PROMOCIJA KNJIGE

DANSKI NOVINAR JERGEN EJBEL PREDSTAVIO SVOJU BIOGRAFIJU: Novinarstvo je uzbudljivije od žena (KURIR TV)

Pop kultura -

Doajen danskog novinarstva Jergen Ejbel predstavio je danas u Beogradu svoju biografiju "Tenkovski general", autorke Kirsten Jakobsen! Ejbel je istakao da je važno da ljudi pročitaju ovu knjigu jer će tako shvatiti zašto su mediji važni i koliko je bitno da imamo slobodne medije.

foto: Dragana Udovičić

Da bi dočarao koliko voli posao kojim se bavi, on je kazao da je "radost koju donosi novinarstvo veća od radosti koju donose žene".

- Kada bih stvarno morao da biram između novinarstva i žena, verovatno bih uzeo pištolj da se ubijem. Nikada ne bih mogao da napravim takav izbor - naveo je Ejbel.

On se osvrnuo i na novinarstvo u 21. veku. - Novinarstvo ima važnu ulogu, s obzirom na to da su mediji danas prisutni 24 časa u životima ljudi. Svi na svetu žele da imaju jasne i pouzdane informacije. Ne možete živeti kao građanin ako ne dobijate tačne informacije i informacije kojim možete da verujete - naveo je poznati danski novinar.

foto: Dragana Udovičić

On je u knjizi upozorio i da se, u ovom digitalnom dobu, bližimo sudbonosnom trenutku.

- To je u suštini jedino što me trenutno istinski zabrinjava. Nalazimo se na krajnje kritičnom polju za nezavisne medije. Možemo da sedimo na sastanku za sastankom i naklapamo o tome kako medijske kuće još nisu pronašle model naplaćivanja za digitalne platforme. Model naplaćivanja, kakve su to gluposti? Kakav je model naplaćivanja jedne avio-kompanije? Vrlo se lako da objasniti: ne možeš na avion ako nisi platio sedište. Toliko je prosto - naveo je on u knjizi.

foto: Dragana Udovičić

Inače, pored toga što je svoju karijeru u novinarstvu gradio uspešnih 60 godina, Ejbel je predsednik i suosnivač "Politiken Husa", najveće izdavačke kuće u Danskoj. Od 2016. predsednik je upravnog odbora fondacije "Jilands-Postens". Dobitnik je najvećih novinarskih nagrada kako u Danskoj, tako i u Evropi.

Izdavači knjige su "Dejli pres" iz Podgorice i "Adrija medija grupa" iz Beograda. Jučerašnjoj promociji je, između ostalih, prisustvovao i ambasador Danske Anders Kristijan Hogard.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs/ Boban Karanović, foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track