IPAK SE SNIMA FILM MEZIMICA Vojinov: Krivicu žele da svale na mene. To je najgluplji spin, ispao sam žrtveno jagnje, ali Mezimica može da se desi
Foto: Vladimir Šporčić

epilog velike afere i reakcija Grupacije za kinematografiju

IPAK SE SNIMA FILM MEZIMICA Vojinov: Krivicu žele da svale na mene. To je najgluplji spin, ispao sam žrtveno jagnje, ali Mezimica može da se desi

Pop kultura -

Članovi grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije pri Udruženju za kreativnu industriju održali su juče sastanak, gde je jedina tema bila polemika u javnosti oko filma "Mezimica".

Filmski centar Srbije raskinuo je desetak dana pred početak snimanja ugovor s producentom Svetozarom Cvetkovićem, ali sada, kako saznanje Kurir, ima nade da ostvarenje mladog reditelja Nemanje Ćipranića bude snimljeno. Sastankom je predsedavao Dragan Bjelogrlić, a prisustvovali su i reditelji Dušan Milić, Nikola Đuričko, Boban Jeftić - direktor FCS, kao i Svetozar Cvetković iDimitrije Vojnov, producent i autor scenarija "Mezimice".

- Krivicu žele da svale na mene. To je najgluplji spin, a ima razloga za optimizam i da se "Mezimica" može desiti - poručio je Vojnov za vreme zasedanja preko društvenih mreža.

foto: Vladimir Šporčić

Na kraju sastanka poručio je da je on sam ispao žrtveno jagnje.

- Proveo sam dva i po sata na stubu srama na sastanku Grupacije za kinematografiju. Producent i reditelj su prodali priču, rekli su da nema zabrane.

Scenarista je napadan u pojedinim medijima da je napravio antisrpski film i da pominje Kosovo, odnos Srba i Albanaca, što se ispostavilo kao spinovanje.

foto: Vladimir Šporčić

Bjelogrlić je na sednici govorio nekoliko sati i žučno debitovao s kolegama.

- Filmovi "Teret" i "Mezimica" se bez ikakve osnove ocenjuju kao antisrpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini.

U takvoj atmosferi, prvi put u novijoj istoriji došlo je do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija.

Na sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi. Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenti preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje.

Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi. Apelujemo na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti, poručuju filmadžije.

foto: Zorana Jevtić

Svetozar Cvetković nije bio raspoložen za izjave, ali jeste Ognjen Glavonić, reditelj filma "Teret", koji do sada nije prikazivan u Srbiji i čija je tema takođe izazvala kontroverze u javnosti. - Polemike u javnosti oko filma prave mu veliku reklamu - kratko je rekao reditelj, koji nije još siguran hoće li ga videti publika na predstojećem Festivalu autorskog filma.

foto: Milan Virijević

Snimanje "Mezimice" planirano je da krene krajem septembra, a glavne uloge poverene su Milošu Bikoviću, Nikoli Koju i Aglaji Tarasovoj.

Iz FCS navode da ne bi raskinuli ugovor sa Cvetkovićem da nisu dobili zahtev Dimitrija Vojnova da se stopira snimanje.

- Upravni odbor se nikada nije bavio sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili kao sporan. Jedina istina je da je ovaj projekat pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne FCS. Scenario je menjan bez njegovog znanja i na kraju potpisan pseudonimom - navodi se u saopštenju i tvrdi da je Vojnov na konkursima dobio podršku za sedam projekata, ukupne vrednosti 100 miliona dinara.

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track