ODUŠEVIO SVET OBRADAMA MAJKLA DŽEKSONA I DŽASTINA TIMBERLEJKA Pijanista Piter Bens svira u Beogradu: Srpska muzika je jedinstvena!
Foto: Promo

intervju

ODUŠEVIO SVET OBRADAMA MAJKLA DŽEKSONA I DŽASTINA TIMBERLEJKA Pijanista Piter Bens svira u Beogradu: Srpska muzika je jedinstvena!

Pop kultura -

A

Piter Bens, mladi pijanista, osvojio je simpatije publike širom sveta svojim obradama pop hitova Majkla Džeksona, Džastina Timberlejka, koje sve zajedno beleže više od 300 miliona pregleda na Jutjubu.

Smatran vunderkindom, sa samo sedam godina upisuje akademiju "Franc List" u Mađarskoj, a potom i renomirani Berkli koledž u Bostonu. Stigao je i da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda, a o tome sa kojom svetskom zvezdom bi želeo da sarađuje i šta ga posebno raduje u Srbiji pred nastup 30. oktobra u Kombank dvorani, otkriva za Kurir:

- Nekoliko puta sam dolazio u Srbiju i ostao po nekoliko dana. Lepo sam se proveo, a posebno mi se dopala hrana. Jedva čekam da se vratim i da opet uživam u balkanskim specijalitetima - kaže na na početku razgovora mladi umetnik.

foto: Promo

Da li ste slušali i neke srpske izvođače? - Ne mogu nikoga određenog da izdvojim jer im ne znam imena, ali dok sam bio na Berkliju slušao sam dosta balkanskih izvođača i pisao tezu na tu temu. Zvuk je poseban i dopada mi se.

Sa kojom biste svetskom zvezdom voleli da sarađujete? - Postoji toliko izvođača kojima se divim i koje obožavam, ali mislim da su izvan moje lige, svakako. Recimo Sija ili Hans Cimer... Prilike za takvu saradnju se retko dešavaju, ukoliko bi do nje došlo, bio bih presrećan.

Šta publika može da očekuje na koncertu? - Svakako ću svirati ono što moji obožavaoci vole da čuju, odnosno obrade koje možete da nađete na Jutjubu. Spremam i nekoliko iznenađenja.

foto: Promo

Bili ste upisani u Ginisovu knjigu rekorda za najviše odsviranih dirki u minutu. - To je bilo pre šest godina, uradio sam to iz zabave jer smatram da nema nikakvu umetničku vrednost i da nije nikakvo dostignuće. U suštini, isto je kao sa svakim drugim Ginisovim rekordom, reč je o pomeranju ljudskih granica, kao i granica instrumenta, mehanike klavira. Tako da bilo je interesantno, ali uradio sam to iz zabave. Ne smatram to nekim velikim uspehom i mnogo sam ponosniji na svoju muziku nego na to što umem da sviram veoma brzo.

foto: Promo

Kakvu muziku privatno volite? - Zapravo, slušam dosta muzike, možda i previše (smeh). Slušam dosta pop muzike iz sedamdesetih i osamdesetih, npr. Majkl Džeksona, Eltona Džona, grupu Kvin... Slušam i savremenu muziku, zanima me kuda muzika ide danas, recimo, dopadaju mi se Ed Širan, Čarli Put... Kurir/ Tara Blagojević/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track