RADOST ČITANJA: Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra, počasni gost Kraljevina Maroko
Foto: Zorana Jevtić

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

RADOST ČITANJA: Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra, počasni gost Kraljevina Maroko

Pop kultura -

Pod sloganom "Radost čitanja", 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Zemlja počasni gost Sajma knjiga je Kraljevina Maroko, a ambasador Mohamed Amin Belhaž izrazio je zadovoljstvo što je to prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na "značajnom događaju koji okuplja svake godine najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce u domenu književnosti i znanja iz Srbije i sveta".

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a gosti će biti pisac i umetnik Tahar ben ZYelun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdela Busuf, spisateljica i prevodilac Sana Šairi, dok će u Domu omladine 22. oktobra koncert održati Farid Ganam.

Pored gostiju iz Maroka, u programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti Jelena Sagalovič (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na nemački).

Obeležavanje jubileja - 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović biće povod, prema rečima urednice programa Sajma knjiga Sanje Milić, da se vidi gde je srpska književnost danas.

Najavljeno je i više tribina - "Pišem, dakle postojim", "Misliti o knjizi", "Knjiga će spasiti svet", "Bajka o kratkovečnoj", "Slušanje/gledanje knjiga", "Knjiga u javnosti", "Vreme pamćenja" i niz izložbi kojima će takođe biti obeleženi značajni jubileji srpske kulture i književnosti, a grad gost Sajma knjiga biće Niš.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je to manifestacija s najdužom tradicijom i najvećom posetom u Srbiji, a njen razvoj u poslednje četiri godine ilustrovao je podacima da su 2014. imali 971 domaćeg izlagača, prošle godine 1.033, a broj inostranih izlagača je porastao sa 48 na 116.

Izložbeni prostor je povećan sa 15.000 kvadrata na 30.000 kvadrata, broj programa sa 26 na preko 60, broj nagrada je uvećan sa pet na osam, a broj posetilaca sa 164.000 koliko je bilo 2014. na 187.000 koliko je Sajam knjiga imao prošle godine.

Primetivši da novi izazov pred Sajam knjiga postavlja digitalna revolucija, Avramović je izrazio uverenje da će knjiga ostati stub srpske kulture čemu će doprineti i sam Sajam i naveo da istraživanja pokazuju da je čitanost u Srbiji (osam posto) veća nego u Francuskoj (dva posto).

Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani 22. i 23. oktobar.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dečiju knjigu, najboljem izdavaču iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Tokom Sajma knjiga biće organizovani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Medija market".

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Kurir.rs/Tanjug/Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track