EGON SAVIN SE OPROSTIO OD PRIJATELJA I KOLEGE: Najdragocenija iskustva stekao sam sa Predragom Ejdusom! Pola toga ne bi bilo bez njegovog talenta i energije
Foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

POSLEDNJI POZDRAV

EGON SAVIN SE OPROSTIO OD PRIJATELJA I KOLEGE: Najdragocenija iskustva stekao sam sa Predragom Ejdusom! Pola toga ne bi bilo bez njegovog talenta i energije

Pop kultura -

Reditelj Egon Savin oglasio se nakon što je umro njegov prijatelj Predrag Ejdus, koji je izgubio bitku sa bolešću u 72. godini.

Savin je istakao da ga najlepša iskustva vezuju za glumačku legendu, pa je podelio zajedničke trenutke.

"Najdragocenija moja iskustva i umetnička, a i prijateljska, bile su godine koje sam proveo sa Pecom Ejdusom. Još od te 1985. kada smo uradili našu prvu predstavu "Šovinističku farsu" pa do nedavno, mi smo odigrali 20 predstava. Pokušavam od jutros da se prisetim svega što smo zajedno radili, a znam samo da pola toga ne bi ni nastalo da nije bilo Pece i njegove ogromne energije, talenta, volje, radoznalosti i neuporedive hrabrosti koju je imao i u životu i na sceni. Kad se setim „Šovinističke farse" mislim da smo njome pokazali neki svoj kritični odnos prema svetu u kome smo tada živeli, a sa jednom značajnom dozom duhovitosti koju je Peca imao. Tim neodoljivim scenskim šarmom uspeo je da jednu antipatičnu ličnost odigra neodoljivo", rekao je on i dodao:

foto: Dragan Kadić

"To su izuzetno teški glumački zadaci, ali su se činili neverovatno lakim. Bile su to godine naših zajedničkih početaka i zaista ta predstava odigrana je preko hiljadu puta. Međutim, ono što je najvažnije i čega se sećam sa ogromnom radošću je naš "Kir Janja". Ta predstava je trajala 26 sezona. Sećam se sjajnog Kir Janje, ali i Mletačkog trgovca, kao i maestralnog Porfirija Petrovića iz "Zločina i kazna", zatim Šajloka... Koliko tragedije, dubine, poletnosti... te fenomenalnog Glembaja... Peca je uvek mnogo voleo Oblomova da igra... Tu je pokazao jednu čudesno nežnu osobu, hiper osetljivu za koju smo mislili da je i nema zbog te svoje ogromne energije, temperamenta i hrabrosti, ali ipak nas je tada još jednom iznenadio.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs, Foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track