GLUPO JE PRODATI SE ZA JEDAN FILM: Reditelj Rajko Grlić o Kinoteci, Glogovcu i književnom prvencu...
Foto: Zeljka Dimić

iskreno

GLUPO JE PRODATI SE ZA JEDAN FILM: Reditelj Rajko Grlić o Kinoteci, Glogovcu i književnom prvencu...

Pop kultura -

"Neispričane priče" su neka vrsta mog sećanja o vremenu u kojem sam radio, o ljudima koje sam voleo i idejama za filmove koje nisam snimio, poručio je Rajko Grlić na promociji srpskog izdanja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Reditelj i scenarista s američkom adresom ukoričio je svoje beleške u formi leksikona filmskih termina, izneo pogled ne samo na svoju porodicu i karijeru nego i na zajedničku nekadašnju zemlju, prijatelje, kolege i događaje na jugoslovenskim prostorima u prelomnim vremenima za poslednjih 50 godina.

- Ja ne volim rijaliti šou, ne volim egzibicioniste, ni ljude koji puno pričaju o sebi, i sve sam to prekršio ovom knjigom. To su zabeleške koje su pisane za mene, bez potrebe da budu lepo napisane i za nekog drugog čitljive. Pisane su kao podsetnik i u jednom trenutku sam pomislio da taj fajl može mojim unucima da otkrije šta sam radio, šta nisam i zašto nisam - objasnio je Grlić.

foto: Zeljka Dimić

Slavni reditelj snimio je 11 dugometražnih filmova, ali je 1991, nakon "Čaruge", sedmog u nizu, verovao da je to njegovo poslednje ostvarenje.

- Činilo mi se da je nakon 20 i nešto godina pokušaja da se očuva neko dostojanstvo glupo to prodati sistemu za još jedan film i da je pametnije završiti priču i otići negde. Počeo sam predavati i nisam mislio da ću ponovo snimati, ali kada je (Franjo) Tuđman završio u bolnici, učinilo mi se da je vreme da se nešto zapiše. Pravili smo dokumentarni film koji se zvao "Novo, novo vreme" i, radeći na njemu, proradila mi je glad za filmom - poručio je Grlić.

foto: Zeljka Dimić

Rajko Grlić najavio je snimanje svog novog filma "E, jebiga", za koji završava scenario.

- Rađen po ugledu na Krležin "Na rubu pameti". Inače, ulogu sam pisao za Glogovca, pa kad je on preminuo, sve je stopirano. Kasnije smo promenili malo priču i nismo se samo oslanjali na Krležine eseje - ispričao je reditelj.

Rajko Grlić najavio je snimanje svog novog filma "E, jebiga", za koji završava scenario. - Rađen po ugledu na Krležin "Na rubu pameti". Inače, ulogu sam pisao za Glogovca, pa kad je on preminuo, sve je stopirano. Kasnije smo promenili malo priču i nismo se samo oslanjali na Krležine eseje - ispričao je reditelj. O reditelju su govorili Goran Marković, Sandra Perović i Teofil Pančić, dok je odlomke iz knjige čitao glumac Branko Cvejić.

Kurir/ M. Cukić/ Foto: Željka Dimić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track