FAN NESTALA ZBOG POREZA Glumica mora da plati 129 miliona dolara za utaju poreza!
Foto: Foto: Reuters

keš

FAN NESTALA ZBOG POREZA Glumica mora da plati 129 miliona dolara za utaju poreza!

Pop kultura -


PEKING - Posle više od četiri meseca, konačno je otkriveno zbog čega je kineska filmska zvezda Fan Bingbing (36) još krajem maja nestala iz javnosti! Naime, kineske vlasti su donele odluku da Bingbing, koja je ujedno i manekenka i producent, kazne astronomskom sumom od čak 129 miliona dolara na ime neplaćenog poreza.

Drakonska kazna

Ona je poznata u inostranstvu po ulozi u filmu "Iks ljudi: Dani buduće prošlosti" (X-Men: Days of Future Past) iz 2014. i po tome što je bila član žirija Kanskog festivala 2017.

SPONZORI SE POVUKLI Od kada je Fan nestala, mnogi sponzori i brendovi su joj okrenuli leđa. Napustile su je australijska kompanija "Swisse Wellness", nemačka kompanija "Montblanc", a ostala je i bez reklame za jedan tajlandski fri-šop. Ime glumice je uklonjeno sa plakata kineske produkcije sa Brusom Vilisom i Ejdrijenom Brodijem "Air Strike", o japanskom bombardovanju Kine 1938-1943. Premijera planirana za avgust pomerena je za oktobar.

Binbing, koja je hiperaktivna na društvenim mrežama, nestala je iz javnosti krajem maja, kada su se pojavile optužbe o utaji poreza za jedan vrlo unosan ugovor. Studio je stao u njenu odbranu nazivajući to glasinama. Agencija Singua prenosi da je glumica kažnjena sa 70 miliona dolara zbog neplaćanja poreza, a ostatak sume je iznos koji njene kompanije moraju da plate sa zateznim kamatama. Ukoliko izmiri dug na vreme, Binbing će izbeći sudsko gonjenje i robiju. Tokom istrage vezane za ovaj slučaj neplaćanja poreza, vlasti su uhapsile jednu osobu zbog skrivanja i namernog uništavanja dokumenata.

Dupli ugovori

Slučaj je privukao pažnju vlasti u maju, kada je jedan bivši TV voditelj preko interneta objavio ugovore koje je ona sklapala kako bi izbegla plaćanje poreza. Tako se u jednom ugovoru navodi da je Bingbing za četiri dana rada dobila 10 miliona juana (oko 1,3 miliona evra), a zapravo je plaćena pet puta više.

LIČNA KARTA Fan Bingbing Datum rođenja: 16. septembar 1981. Mesto rođenja: Đingdao (pokrajina Šandung) Bračno stanje: verena Deca: nema

Sistem duplih ugovora napravljen je upravo zbog izbegavanja plaćanja poreza. Prema Forbsu, Fan Bingbing je 2007. bila najbolje plaćena poznata ličnost u Kini, sa prihodima od 300 miliona juana (38 miliona evra).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track