TRAGIČNI PESNIK GORAN BABIĆ MI JE BIO INSPIRACIJA: Biljana Srbljanović otkrila kako je nastala nova drama u JDP
Foto: Vladimir Šporčić

neobično

TRAGIČNI PESNIK GORAN BABIĆ MI JE BIO INSPIRACIJA: Biljana Srbljanović otkrila kako je nastala nova drama u JDP

Pop kultura -

Događaj pozorišne sezone svakako je i večerašnja premijera komada Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti je jedini intervju dala svom asistentu Vuku Boškoviću.

"Stalo mi je, kako mi nije stalo. Već ne mogu da spavam. Ali nisam stava da jedva čekam da ljudi ovo vide", kaže Biljana, a prenosi portal Vajs.

foto: Nenad Petrović

Ona je novu dramu napisala prošlog proleća, a u komadu se nalazi mnoštvo referenci i priča koje su se izgubile u mraku istorije druge polovine 20. veka. Najstrašnija i najbolnija je o pesniku Goranu Babiću, čiju pesmu "Averzija prema alkoholu" koristi u jednoj od poslednjih scena.

"Goran ima duplu tragediju, jer se zove isto kao onaj ratni zločinac Goran Babić, pa ima problem putovanja, ali ovo drugo je mnogo strašnije. On je bio šezdesetosmaš, Srbin rođen u Zagrebu. Njegov najbolji prijatelj i venčani kum je bio Slobodan Praljak, tada filozof i pozorišni reditelj. I onda je početkom devedesetih krenula hajka na Srbe u Hrvatskoj, koju je, između ostalih, predvodio Praljak. I Babić ode za Beograd, a njegova žena i dvoje dece odluče da ostanu. Praljak se oženi Goranovom ženom i usvoji decu. I u sudnici, ono što se čuje kad Praljak popije otrov, to su vrisci bivše žene i ćerke pesnika Babića, a onaj što je držao govor na sahrani, to je Babićev sin" završava Biljana.

foto: Printscreen YT

Ništa od ovoga nije konkretno u komadu, ali kao da jeste, jer je komad u stvari o svemu što se desilo i što nastavlja da se dešava. U predstavi se i Vesna Trivalić vraća na pozorišnu scenu nakon 17 godina, a tema su i male i neuspele revolucije.

Kurir.rs/ Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track