BALKANSKA DIVA OČARALA MOSKVU: Sara Vujošević otvorila sezonu opere u Rusiji!
Foto: Promo

NOVI KONCERTI

BALKANSKA DIVA OČARALA MOSKVU: Sara Vujošević otvorila sezonu opere u Rusiji!

Pop kultura -

Balkanska operska zvezda Sara Vujošević otvorila je sezonu solističkih nastupa u veličanstvenom muzeju Čajkovskog u srcu Moskve, gde godinama već živi i stvara.

Koncert u glavnom gradu Rusije bio je posvećen jubileju saradnje velikih stvaralaca ruske muzike braće Pahuljski sa genijalnim Petrom I. Čajkovskim. Posle koncerta je u istu čast upriličen spektakl-performans opere "Jolanta", gde je crnogorski moćni koloraturni sopran izvodila glavnu žensku ulogu slepe mlade devojke Jolante.

foto: Promo

Nekadašnja studentica iz Novog Sada - iz klase naše čuvene primadone Vere Kovač Vitkai, a sada već dr muzikologije, ispraćena je od strane zahtevne i stručne ruske publike gromoglasnim aplauzima i ovacijama.

foto: Promo

Uspešna umetnica već 9. oktobra nastupa u okviru značajnog međunarodnog festivala "Teritorija zvuka" u Petrozavodsku, glavnom gradu Republike Korelija. Tamo će se publici predstaviti sa već afirmisanim autorskim projektom "Blago Crne Gore", koji će izvesti sa jednim delom svoje trupe ruskih umetnika: Dmitrijem Grinihom i Pavelom Šestovim.

foto: Promo

Istoimeni umetnički projekat, kojim Sara uspešno promoviše crnogorsku kulturnu baštinu širom Evrope, izvešće se 12. put - na šta je poznata Crnogorka posebno ponosna. U okviru naučne konferencije na istom međunarodnom festivalu "Teritorija zvuka", 10. oktobra, Sara će kolegama profesorima muzikologije, održati Otvoreno predavanje za javnost - O folkloru i implementaciji crnogorskog tradicionalnog zvuka u klasičnim delima Crne Gore, što je i bila tema njene doktorske disertacije, a kasnije i knjige koja je objavljena na ruskom jeziku, za tržište Rusije. Predavanje o crnogorskoj baštini je uključeno u zvanični naučni deo programa pomenutog međunarodnog festivala i Sara će se naći rame uz rame sa renomiranim ruskim, finskim, estonskim, gruzinskim i indijskim predavacima - naučnicima.

foto: Promo

"Zadovoljna sam učinjenim, putovali smo, nastupali, radovali se prvenstveno novoj publici, novim emocijama... U sledećem periodu, takođe, biće putovanja i projekata i sve dok nas slično bude radovalo, prihvataćemo nastupe kao pokretačku snagu za dalje ispunjenje želja i snova "o daskama koje život znace".

Goran Anđelković FOTO: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track