MINISTAR KULTURE O AFERI U NARODNOM POZORIŠTU: Nije moj posao da smenim Dejana Savića, Upravni odbor mora da se oglasi
Foto: Damir Dervišagić

bez prave reakcije

MINISTAR KULTURE O AFERI U NARODNOM POZORIŠTU: Nije moj posao da smenim Dejana Savića, Upravni odbor mora da se oglasi

Pop kultura -

Ministar kulture Vladan Vukosavljević ne želi da smeni upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića, iako to od njega traži više od 30 glumaca iz kuće i kolege iz drugih pozorišta.

Gostujući u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji, on je naglasio da ne vidi ništa sporno ni u otkazu direktoru Drame Željku Hubaču.

- Ministarstvo nikog neće smeniti ni podržavati nakon jedne konferencije za medije. Mi ćemo se pozabaviti stanjem u nacionalnom teatru i predložiti neke mere. Moramo prvo da procenimo da li je toj kući narušen ugled. Direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić može da sprovodi kadrovske promene i da upravlja u saradnji s Upravnim odborom. Nisam ja direktor nijedne ustanove kulture - izjavio je Vukosavljević.

foto: Dragana Udovičić

On je objasnio da kao ministar ima tri mogućnosti u ovom konkretnom slučaju. - Možemo Vladi da predložimo v. d. stanje, smenimo Upravni odbor i damo podršku Saviću. Kriza nije novost i nećemo reagovati ishitreno, a Upravni odbor mora da zauzme stav - poručio je ministar, koji je naglasio da ne sme da bude samo dekor Narodno pozorišta.

foto: Marina Lopičić

Smena Željka Hubača s mesta v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta ujedinila je njegove kolege glumce i reditelje, koji su se pre dva dana obratili medijima i poručili da traže smenu Dejana Savića, a reditelj Jug Radivojević odbio je da bude zamena. Glumci su ukazali na činjenicu da je Hubač za četiri godine doneo 107 nagrada, a da se to očigledno ne vrednuje. Nikad ranije umetnici nisu ustali protiv jedne smene kao u slučaju Hubača, a podršku su juče dobili i od Nikole Đurička, Dragana Bjelogrlića, Nikole Koja, Slobode Mićalović.

foto: Marina Lopičić

Dejan Savić je izjavio da je sve radio po zakonu. - Uradio sam sve u dogovoru s Željkom Hubačom. Želeo sam da neko novi da pečat Operi i Drami. Hteo sam da dam priliku nekom da uradi nešto drugo. Meni je posebno žao što se slučaj politizuje. Nisu se obratili prvo nama, već su izašli u medije, a njima podršku daju neke aveti iz prošlosti - poručio je Savić na Pinku.

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track