NAJVOLJENIJI NA SVETU

KURIR NA SVEČANOM OTVARANJU 63. SAJMA KNJIGA! Bećković siguran: Nigde više čitalačkog naroda nego OVDE! (KURIR TV)

Pop kultura -

Srpski pesnik i akademik Matija Bećković i istoričar i pisac Abdulah Busuf, u ime počasnog gosta Maroka, svečano su otvorili svetkovinu pisane reči 63. Sajam knjiga! Ovom prilikom Busuf je istakao da mu je velika čast biti deo ove manifestacije i da je ona početak dalje saradnje Maroka i Srbije.

"Nema sumnje da će ovaj Sajam knjiga biti prilika da se upoznamo sa nekim aspektima nasleđa različitih kultura i da će biti doprinos u izgradnji saradnje pisaca i kulturnih radnika obe zemlje i približavanja oba naroda", rekao je Busuf.

"Reč dobrodošlice, koju tradicionalno daju organizatori festivala jednom piscu, sadrži u sebi ukorenjenu tradiciju jednog otvorenog društva ka drugom. Te dve karakteristike, otvorenost i prihvatanje drugog, su nesumnjivo dve karakteristike koje srpsko i marokansko društvo dele tokom njihove istorije", rekao je pisac Kraljevine Maroko koja je inače prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost naše najveće književne smotre.

"Sajam knjiga u Srbiji je najvoljeniji sajam na svetu! Svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture. To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama. Razume se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na koji biste, ma otkud došli, bili dobrodošliji. Na drugim ćete sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda", rekao je Matija Bećković.

Kurir, M.C/Foto: Kurir, M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track