KUSTURICA U SVOJOJ KNJIZI OTKRIVA: Brega me je slušao, ali je i krao pesme!
Foto: Dragana Udovičić

Šta mi ovo treba

KUSTURICA U SVOJOJ KNJIZI OTKRIVA: Brega me je slušao, ali je i krao pesme!

Pop kultura -

Emir Kusturica danas će na Sajmu knjiga predstaviti svoju treću knjigu "Šta mi ovo treba" i družiti se s čitaocima na štandu "Vukotić medije" od 17 sati. Proslavljeni reditelj je više od 25 godina vodio dnevnik, a na stranicama svog novog bestselera govori i o sukobima sa svojim nekadašnjim prijateljem i kumom Goranom Bregovićem.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

"Zapisi u ovoj knjizi nemaju nameru da odgovore na pitanja, niti da razreše velike dileme. Sve je nastalo iz potrebe da svedočim o vremenu u kom živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti proveriti da li je sve ovo trebalo", piše Kusturica u uvodu knjige.

On je otkrio i kako je jedne noći u Pragu nastao planetarni hit "Mesečina". "Stiže Begović i kaže da je preslušao kasete trubača koje je dobio od Stribora, od kojih su neki pobeđivali u Guči. Puštamo pesme da se vrte ukrug, pa od dve tradicionalne krojimo jednu i tako nastaje "Mesečina, mesečina, joj, joj"... Pesmu koju će pevati prevareni narod u podrumu. Bregovićeva veština da bespogovorno sluša šta mu sugerišem je neverovatna", tvrdi Kusturica i dodaje:

foto: Aleksandar Jovanović

"Isto je bilo i u slučaju "Arizona drima". Pušten mu je Kejsi Linton Džonson, a on je za dva dana pronašao pesmu "Solencara". To je, navodno, delo Korzikanca za kog Bregović, kada mu je urednik skrenuo pažnju da bi mogao na sud zbog plagijata, odgovara: "Nije ni on autor, to je stara jevrejska pesma, uostalom, đe smo mi, đe su oni. Kada prodam milion primeraka, platićemo i sud i autora!"

Kusturica u knjizi, na 360 strana u 80 poglavlja, svedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama, ne bežeći ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine.

Tužna činjenica

Majmuna platio više od Mikija Manojlovića

Reditelj se priseća i snimanja filma "Podzemlje". "Od Pjera Spenglera, producenta filma, čuo sam neverovatnu stvar. Nemački majmun koji tumači lik Sonija bolje je plaćen od jugoslovenskih glumaca. Znači, bolje je biti majmun nego jugoslovenski glumac". U filmu "Podzemlje" glavne uloge su tumačili Lazar Ristovski i Predrag Miki Manojlović, koji se sve shvatili kao šalu.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs / LJ. Radanov / Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track