AUTORKE KNJIGE KOJU JE VUČIĆ POKLONIO PUTINU: Svaki Rus voli Srbiju!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

promocija vodiča Tatjane Ribakove i Elene Zelinske

AUTORKE KNJIGE KOJU JE VUČIĆ POKLONIO PUTINU: Svaki Rus voli Srbiju!

Pop kultura -

Ruskinje Tatjana Ribakova i Elena Zelinska, očarane Srbijom, njenom bogatom tradicijom i velikim prirodnim bogatstvima, odlučile su da sastave knjigu-vodič "Moja prelepa Srbija".

O vrednosti ovog dela svedoči činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da ga pokloni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kao svojevrsnu vizitkartu svoje zemlje kada mu je bio u poseti.

- Neočekivano, ali je vrlo prijatno što je naš skromni trud privukao pažnju dvojice predsednika. Mi smo u tu knjigu uložile svu svoju ljubav prema toj zaista divnoj zemlji. Veoma mi je drago što je "Moja predivna Srbija" postala deo zajedničkog rusko-balkanskog prostora - rekla je Zelinska.

Na prezentaciji ovog neobičnog vodiča spisateljice su priznale da nisu očekivale ovoliku popularnost njihovog dela. - Probudila sam se jednog jutra kao poznati pisac - našalila se Zelinska i dodala da je knjiga doživela veliki uspeh u Moskvi i pre nego što su u promociji učestvovala dva predsednika.

foto: Damir Dervišagić

- U Moskvi se održavao Sajam knjiga, a štand na kom je bio izložen naš vodič ostao je prazan - kazala je Elena, koja inače živi i radi u Crnoj Gori, ali je neko vreme provela radeći u Ruskom domu u Beogradu.

Za Tatjanu Ribakovu, rusku novinarku, Srbija je postala novi dom.

- Loznica je, po mom mišljenju, najlepši deo ove zemlje, kao i celokupna zapadna Srbija. Uživala sam šetajući i upoznajući vaše gradove, sela, planine i divni narod dok sam pripremala građu za ovaj vodič - rekla je Ribakova.

foto: Damir Dervišagić

U knjizi su opisane najpoznatije znamenitosti Srbije, a čitaoci mogu, zajedno s glavnim junakom, da putuju kroz kulturu, praznike, tradiciju i običaje naše zemlje, a na kraju svakog poglavlja čeka ih neobičan poklon - po jedan recept nekog tradicionalnog jela srpske kuhinje.

- Ljubav prema Srbiji probudila mi je želju da od novinara postanem pisac da bih to prenela na veliki broj Rusa koji takođe osećaju što i ja - rekla je Tatjana.

Pored svih srpskih bogatstava, Zelinska ipak izdvaja našu kuhinju.

- Svaki Rus koji dođe u Srbiju dobije barem 10 kilograma, s kojima se kasnije dugo bori - našalila se Zelinska, čija je ćerka fotograf radila na ilustracijama u knjizi.

Kurir/ M. Cukić/ Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track