MINISTARSTVO KULTURE SMENJUJE DEJANA SAVIĆA: Stižu li bolji dani za Narodno pozorište i ko će biti privremeni upravnik
Foto: Zorana Jevtić

uskoro rasplet

MINISTARSTVO KULTURE SMENJUJE DEJANA SAVIĆA: Stižu li bolji dani za Narodno pozorište i ko će biti privremeni upravnik

Pop kultura -

Ministarstvo kulture ozbiljno razmatra kao opciju smenu Dejana Savića i Upravnog odbora Narodnog pozorišta, saznaje Kurir.

Nacionalni teatar od juče je bez direktora Drame, nakon smene Željka Hubača i odbijanja reditelja Juga Radivojevića da preuzme dužnost, a trenutno je kao tehničko lice na to mesto imenovana Jasmina Zotović.

- Umesto Savića, za mesto upravnika koji će raspisati novi konkurs figuriraju tri ličnosti. Traži se pogodan naslednik koji će biti prihvatljiv za sve strane, a opcije su Jadranka Jovanović, reditelji Ivana Vujić i Jug Radivojević. Upravni odbor mora da bude raspušten jer u njemu ne rade dva člana koja su podnela ostavku zbog sukoba interesa - kaže sagovornik Kurira iz nacionalnog teatra.

Ivana, Jug i Jadranka
Ivana, Jug i Jadrankafoto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Aleksandar Jovanović Cile

Na potezu je Ministarstvo, a za komentar povodom aktuelne teme pozvali smo i glumca Tihomira Arsića, savetnika ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

- Posle obraćanja ministra na Prvoj televiziji mogu da kažem da sam potpuno saglasan s njim. Nisam stao na scenu Narodnog pozorišta već 18 godina i ne želim da u celoj priči budem ličan. Suviše je pozorište važno da bi se improvizovalo u ime osnivača. Nije ovde pitanje Dejana Savića i Željka Hubača. Politizaciju treba izbeći u kulturi - kaže Arsić.

foto: Vladimir Šporčić

U Ministarstvu kulture svaki dan s pažnjom prate šta se dešava u nacionalnom teatru.

- Zabluda je da se ovde radi o sukobu samo dve opcije. Ima tu mnogo više strana. Narodno pozorište mora da ostane hram srpske kulture i svetinja. Sve su opcije u igri. Niko nije nedodirljiv, pa ni Dejan Savić. I sam ministar za svoj rad nekome odgovara, kao i premijerka. Odgovaramo ljudima koji su napravili to Narodno pozorište pre 150 godina. U našoj ingerenciji je i smena - poručio je Arsić.

foto: Marina Lopičić

Arsić smatra da ovo što se desilo mora da se zaboravi.

- U borbi ne sme da bude pobednika i poraženih. Ambicije pobednika ne smeju da budu izražene. Ovde mora da pobedi Narodno pozorište i da nastavi da funkcioniše kao hram kulture - zaključio je Tihomir Arsić.

Kurir/ Foto: Zorana Jevtić

U pripremi zakon o pozorištu

Arsić kaže da Ministarstvo kulture razmišlja da predloži Vladi nekoliko novih zakona: - Kultura mora da istrpi promene, a u budućnosti će se favorizovati samo kvalitet. Zakoni o pozorištu i kulturi su u pripremi. Ne može ništa da se promeni preko noći

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track