NE SME DA POSTOJI RAZLOG ZA DEČJU SUZU! Svetozar Cvetković sa ćerkom Klarom igra u potresnoj seriji "Žmurke" o nevinim dečjim žrtvama rata!
Foto: Zorana Jevtić

novi projekat

NE SME DA POSTOJI RAZLOG ZA DEČJU SUZU! Svetozar Cvetković sa ćerkom Klarom igra u potresnoj seriji "Žmurke" o nevinim dečjim žrtvama rata!

Pop kultura -

U selu Ivanovu i Pančevu nekoliko dana snima se nova serija "Žmurke", reditelja i scenariste Miše Radivojevića, koja prati sudbinu dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja 1945. godine. Po završetku Drugog svetskog rata, deca pobednika i pobeđenih nisu imala isti tretman u društvu, iako nisu bila odgovorna za grehe, ali ni za uspehe svojih roditelja.

foto: Mona Cukić

"Jedan užas je prošao, a došao je novi. Nije ovo priča o kraju rata, već ima širu dimenziju. Sudbine mojih junaka se završavaju sa 10 godina. Oni nisu dobili šansu da odrastu", kaže Radivojević.

Serija će u svakoj od šest epizoda pratiti pojedinačne sudbine dece koja se okupljaju i igraju na gradskom trgu u Pančevu, na kojem je za potrebe snimanja postavljeno i jedno drvo na koje su se kačile sve važnije vesti iz tog vremena. Jednog od junaka, Mikoša, ali odraslog, tumači Svetozar Cvetković, a kao dete njegov rođak Filip Cvetković.

foto: Mona Cukić

"Igram naratora koji vodi priču te deca. Serija nije za decu, nego više za roditelje. Teško je bilo odrastati nakon rata. Niko se više ne usuđuje da priča ovakvu priču. Miša će uspeti da je ispriča zahvaljući RTS i produkciji "Adrenalin". Mora se ukazati na to da ne sme da postoji razlog ni za jednu dečju suzu", rekao je Cvetković.

Jednu od devojčica u seriji igra i Klara Cvetković. Naslednici glumice Jelene Đokić i Svetozara Cvetkovića ovo je prva velika uloga na filmu. "Ne volim da me tata i mama preslišavaju kod kuće, ali me savetuju na snimanju. Ne znam da li bih volela da budem glumica, ali lepo mi je ovde. Uzor su mi i tata i mama", kaže Klara.

foto: Mona Cukić

Kurir.rs / M. C. / Foto: M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track