NOVA AFERA U NACIONALNOM TEATRU: Savićev nemar košta nas 100.000 evra
Foto: Zorana Jeftić

Slobodan Beštić o stanju u narodnom pozorištu

NOVA AFERA U NACIONALNOM TEATRU: Savićev nemar košta nas 100.000 evra

Pop kultura -

Jedan od novih potpisnika zahteva za smenu upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića jesteSlobodan Beštić.

Poznati glumac i prvak pozorišta za Kurir otkriva da je ranije imao problem sa Savićem i da su njegove loše odluke dovele do toga da nacionalni teatar izgubi sudski spor sa Francuzima i plati veliku odštetu novcem građana.

- Narodno pozorište je platilo 103.000 evra zbog raskida ugovora s Teatrom Delavi (pozorište Sare Bernar) i sa još pet koproducenata iz Francuske. Savić je zaustavio probe komada "Čas u kome nismo znali ništa jedni o drugima" reditelja Mladena Matarića uz obrazloženje da to nije dobra predstava. Imali smo 14 prodatih predstava u Parizu. Pretio mi je tada i otkazom - kaže Beštić i dodaje: - Nedeljama je tada trajala borba. On nas je optuživao da smo nesposobni i netalentovani. Ugovor je bio vredan pola miliona evra, a u javnosti se te 2006. dešavala slična situacija. Dejan Savić je Ministarstvo kulture ubedio da je on u pravu.

foto: Dragana Udovičić

Beštić objašnjava da je ubrzo stigla i tužba.

- Sud je presudio da nisu krivi glumci i reditelji i da je došlo do raskida zbog odluke uprave Narodnog pozorišta. Ministarstvo je platilo kaznu. Imali smo elitni ugovor i, da smo imali najgoru predstavu na svetu, Savić nije smeo da ugrozi ugled naše države. Slučaj se zataškan. Počelo je tako, a sada imamo metastazu. Sad treba uraditi operaciju i nastaviti dalje. Nismo onda reagovali na vreme, a sada moramo - naglašava Beštić.

Glumac kaže da neće odustati od svojih zahteva. - Narodno pozorište ima birokratiju iz doba Staljina, a ona je odavno izbačena iz svih državnih institucija. Iza nas ne stoje opozicioni lideri - zaključio je Beštić.

foto: Dragana Udovičić

Dejan Savić nakon nedelju dana nije prihvatio intervju za Kurir, a do zaključenja broja nije se javljao na naše pozive. Slučaj o kome govori glumac dogodio se tokom prvog mandata Savića, od 2005. do 2007, kad je izabran kao kandidat stranke G17 plus i pulen Mlađana Dinkića.

Kurir/ Ljubomir Radanov/ Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track