ZBOG JEDNE PAROLE SMO UŠLI U RAT I IZGINULI! ISPOVEST BREGOVIĆA: Kako je na straži saznao za SMRT MAJKE, o kafanskim danima sa Nikolićem i Dačićem i izgubljenom dresu Zlatana Ibrahimovića
Foto: Zorana Jevtić

intervju jednog od najpoznatijih muzičara

ZBOG JEDNE PAROLE SMO UŠLI U RAT I IZGINULI! ISPOVEST BREGOVIĆA: Kako je na straži saznao za SMRT MAJKE, o kafanskim danima sa Nikolićem i Dačićem i izgubljenom dresu Zlatana Ibrahimovića

Pop kultura -

Pre nekoliko godina su otvorene arhive i saznalo se da je tajna služba jedne zemlje smislila parolu: "Bolje grob nego rob". Zbog te parole mi smo ušli u rat izginuli u tolikom broju. A i to smo saznali decenijama kasnije. I može se desiti da ćemo ponovo saznati za mnoge stvari decenijama kasnije kada to više ne bude važno. Tako da ne mogu o politici da razmišljam kao o nečemu ozbiljnom, kaže Goran Bregović.

Muzičar, u intervjuu za novi broj Nedeljnika, priča o svojim vojničkim danima, poznanstvu sa političarima, sportu, životu...

Oktirva da poznaje pojedine političare, da je sa nekima od njih bio čak i u kafanama a priznaje i da je umeo sa njima i da zapeva.

"Dačić je u kafani hteo da mi peva "Đurđevdan" a onda smo Toma Nikolić i ja pevali "Ide Mile lajkovačkom prugom", ispričao je Brega.

Pričajući o detinjstvu kaže kako je odrastao u kući gde je otac bio pukovnik, "ali je zapravo moja majka bila mnogo veći pukovnik nego on."

foto: Damir Dervišagić

Prisetio se i kako je na straži tokom služenja vojnog roka u JNA saznao da mu je umrla majka.

"Ceo taj vojni rok u Nišu mi je bio nesrećan. I na kraju i majka mi je umrla".

Evocirajući uspomene iz nekadašnjeg Sarajeva, Bregović kaže da je to bilo jedno drugačije vreme.

"U moje vreme se išlo u Sarajevo na večeri poezije u jednakom broju kao na koncerte. Tada su recitovali Rajko Nogo, Duško Trifunović, Radovan Karadžić..."

Pričajući o sportu, kao važnom delu njegovog života, Bregović je između ostalog kaže:

"Jednom je u Sarajevu bila licitacija u dobrotvorne svrhe i bio je Ibrahimovićev dres. Tokom licitacije sam dizao cenu a onda mi je prišao ambasador jedne zemlje i rekao: "Nemojte, mi bismo voleli da ga kupimo." A baš sam želeo da imam njegov dres."

Kurir.rs/Nedeljnik/Foto: Zorana Jevtić. Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track