Da se ne zaborave herojski podvizi srpskih junaka

U ČAST I SLAVU HEROJSKE SRPSKE VOJSKE: Premijerno prikazan film Zaspanka za vojnike

Pop kultura -

Reditelj Predrag Antonijević, povodom veka od okončanja Velikog rata, kao svojevrsni memorijal toj tragičnoj i slavnoj epopeji ekranizuje Jakovljevićevu "Trilogiju" kao "Zaspanku za vojnike", a scenario prema motivima ovog romana potpisuje sa Natašom Drakulić

Film "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića premijerno je prikazan večeras u Sava Centru u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede.

Film su večeras mogli da vide samo posetioci svečane akademije, dok će od sutra on biti dostupan i za širu javnost.

"Zaspanku za vojnike" prvi su videli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Nela Kuburović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović kao i predstavnici vojske, verskog, javnog i kulturnog života Srbije.

Pretpremijerom ovog filma završena je manifestacija "Dani slobode", koja je počela 19. oktobra.

Herojske podvige koji su našu vojsku doveli do trijumfa u Velikom ratu, doživeo je i opisao akademik Stevan Jakovljević, profesor biologije i vojnik u Velikom ratu, a kasnije i pisac, u delu "Srpska trilogija", a na osnovu njegove prve knjige o 1914. godini, Nataša Drakulić je napisala scenario.

Sećanja mladog Jakovljevića na njegove saborce, ali i na pola miliona ratnih drugova nad čijim grobovima raste mali plavi cvet - zaspanka, iznela je vrhunska glumačka ekipa.

foto: Printscreen

Među njima je Nebojša Glogovac koji je na snimanju tog filma poslednji put stao pred kamere.

Priču o besmrtnosti srpske vojske u filmu prati i muzika koju potpisuju Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Pisali su je sa lakoćom, kako tvrdi Aleksandra, a numera "Najduža noć", nastala je iz njihove želje da zvučno dočaraju ljubav prema otadžbini.

"Hteli smo da to bude neka vrsta ode našim palim borcima u Velikom ratu, ali i svim srpskim borcima koji su dali život za ovu zemlju" kaže Aleksandra Kovač.

Reditelj Predrag Antonijević
Reditelj Predrag Antonijevićfoto: Vladimir Šporčić

- Istorija će zabeležiti naš podvig, isto onako kao što se kroz vekove pominje prelazak Hanibala preko Alpa ili će potomstvo ravnodušno gledati kako psi raznose kosti mučenika? - pitao se ovako Jakovljević u svom romanu, plašeći se pomalo zaborava sopstvenog naroda kada su u pitanju velike žrtve koje je podneo.

Reditelj Predrag Antonijević, povodom veka od okončanja Velikog rata, kao svojevrsni memorijal toj tragičnoj i slavnoj epopeji ekranizuje Jakovljevićevu "Trilogiju" kao "Zaspanku za vojnike", a scenario prema motivima ovog romana potpisuje sa Natašom Drakulić.

U filmu igraju i Aleksandar Berček, Ivan Ðorđević, Marko Gvero, Nenad Okanović, Radoš Bajić, Nikola Ilić, Marko Pavlović, Stefan Radonjić, Petar Kokinović, Jovan Gulan i drugi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track