CIRKUS U NARODNOM POZORIŠTU SE NASTAVLJA: Savićeve gorile izbacivale glumce, a stigla je konačno i reakcija iz ministarstva kulture
Foto: Marina Lopičić

treći čin

CIRKUS U NARODNOM POZORIŠTU SE NASTAVLJA: Savićeve gorile izbacivale glumce, a stigla je konačno i reakcija iz ministarstva kulture

Pop kultura -

Bura je i dalje na "repertoaru" Narodnog pozorišta, upravnik Dejan Savić kaže da nema nikakvog razloga da podnosi ostavku na tu funkciji, što su tražili predstavnici dramskog sindikata SINGLUS.

Oni su izbačeni iz kancelarije direktora kad su želeli da mu pročitaju svoje zahteve, a prema nekim tvrdnjama, izbila je i tuča. Predsednik ovog sindikata Nenad Maričić kaže za Kurir da nije došlo do fizičkog obračuna, ali da su izbačeni iz prostorije.

- Nisu nam dozvoli da pročitamo svoje zahteve. Na nas je vikala članica Umetničkog saveta i dozivala obezbeđenje, a zajedno sa svojim pravnim zastupnicima bili smo primorani da izađemo i napustimo prostoriju zbog necivilizovanog ponašanja. Napravili smo zapisnik o tome šta se dogodilo. Nismo hteli da uputimo nijednu ružnu reč - objašnjava Maričić.

foto: Marina Lopičić

On je ogorčen nastupom u medijima Dejana Savića.

- Upravnik nas vređa da smo politički instruisani i niko ne može da veruje da pristaje da se ide u štrajk. On će dovesti u pitanje rad Narodnog pozorišta. Neće se igrati predstave i staće ceo repertoar. S jedne strane imamo jednog čoveka, a s druge strane 600 umetnika koji traži da ode - kaže Maričić.

foto: Dragana Udovičić

Dejan Savić prokomentarisao je gostujući na TV Prva jučerašnji sastanak na kome su prisustvovali predsednik Upravnog odbora i predstavnik Umetničkog saveta sa advokatima.

- Oni su pročitali nekakve proglase i napravili cirkus. Ovaj njihov advokat mene je nazvao uvaženim književnikom, a Gatalicu dirigentom. Reći ću samo da se nadam da se bolje razumeju u zakone nego u nas dvojicu i da će sve odraditi kako zakon nalaže - rekao je Savić.

foto: Profimedia

Savić je naglasio da su glumci izmanipulisani.

- Kampanju vode ljudi iz stranaka koje uglavnom ne mogu da pređu cenzus, ali su osetili priliku da naprave protest. Tamo su potpisi članova Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke. Postavlja se poslaničko pitanje zašto je Hubač smenjen, a ne spominje se da mu je istekao mandat u avgustu ove godine - naglasio je Savić, koji je najavio da će uskoro biti postavljen i umetnički direktor.

- Jasmina Zotović sada obavlja tu funkciju, uskoro će na to mesto biti postavljena osoba od velikog ugleda koja će biti na ponos Narodnom pozorištu.

Aleksandar Gajović
Aleksandar Gajovićfoto: Printscreen/Youtube

Državni sekretar Ministarstva kulture Aleksandar Gajović na jučerašnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije najavio je da će rešiti stanje u Narodnog pozorištu.

- Naš stav je: ili će pozorište da reši svoje probleme, ili će država morati da interveniše. Ministarstvo će dati izvesno vreme Upravnom odboru Narodnog pozorišta da sredi prilike u toj kući, u suprotnom, jedna od opcija biće smenjivanje direktora Dejana Savića i Upravnog odbora kuće i uvođenje v. d. stanja u tu nacionalnu instituciju kulture - poručio je Gajović.

Kurir/ Lj. Radanov - M. Cukić/ Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track