SLOBODA MIĆALOVIĆ NOSI MOJE OPANKE! Mirna Rackov iz Kikinde pravi autentičnu obuću za seriju Koreni i film Kralj Petar I (FOTO)
Foto: Vladimir Šporčić

zanat

SLOBODA MIĆALOVIĆ NOSI MOJE OPANKE! Mirna Rackov iz Kikinde pravi autentičnu obuću za seriju Koreni i film Kralj Petar I (FOTO)

Pop kultura -

Mirna Rackov iz Kikinde, jedina žena u Srbiji koja ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka i sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za stare zanate, sve češće sarađuje s filmadžijama i pozorišnim umetnicima. Televizijskim i filmskim ekipama, ali i teatrima ona isporučuje opanke i drugu vrstu obuće. Seriju "Koreni" sagovornica Kurira je dočekala s velikim profesionalnim zadovoljstvom.

foto: Saša Urošev

"Neverovatno je lep osećaj videti svoj rad na televiziji. Već u prvoj epizodi, Sloboda Mićalović je nosila šumadijske opanke, dok je nekoliko tumača sporednih rola nosilo pertlaše. U seriji "Koreni" moje opanke nose i Dara Džokić, Milena Predić, Ivana Nikolić, Nenad Jezdić, Bojan Žirović, Ivan Đorđević Džudi i Dubravka Kovjanić", nabraja Mirna i ponosno ističe da će njeni opanci osvanuti i u seriji i filmu snimljenim po romanu "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića.

foto: privatna arhiva

Priča o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj umro inspirisala je glavnog glumca i producenta Lazara Ristovskog da se upusti u snimanje serije i filma, a upravo Mirnu je angažovao za obuću svojih junaka.

foto: Saša Urošev

"Ne moram posebno da pojašnjavam koliko mi je značila saradnja s našim velikim glumcem i njegovom ekipom. Kao i u slučaju 'Korena', do nje je došlo zahvaljujući Borisu Čakširanu, našem poznatom kostimografu. Za potrebe snimanja TV serije i filma po romanu 'Čarape kralja Petra' napravila sam 30 pari pertlaša. Pored opanaka, isporučila sam i 30 držača za bajonete. Ostvarila sam saradnju i sa kikindskim Narodnim pozorištem. Za potrebe predstave 'Mirgorod' izradila sam ukrajinske opanke, a trenutno pravim čizme za premijeru predstave Bitef teatra Sprovod u Terezijenburgu", otkriva Mirna i dodaje da se ovim zanatom, nažalost gotovo izumrlim, bavi već desetak godina.

foto: privatna arhiva

Opanke i obuću za folklor, kako kaže, najviše kupuju kulturno-umetnička društva u Srbiji i inostranstvu.

"Odavno sam prestala da brojim, ali mogu da kažem da sam napravila više od 5.000 pari kožnih opanaka i obuće za folklor. U ponudi imam 25 modela različite ručno pravljene obuće, i to opanke, čizme, dakovačke sandale, plesne cipele za probe i baletanke. Najtraženiji opanci su pertlaši", kaže Mirna.

foto: privatna arhiva

Kurir/Saša Urošev/Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track