OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA I SLIKA NEMANJE OKILJEVIĆA: Potresne scene stradanja Srba u Velikom ratu
Foto: Damir Dervišagić

posetite kuću kralja petra na senjaku

OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA I SLIKA NEMANJE OKILJEVIĆA: Potresne scene stradanja Srba u Velikom ratu

Pop kultura -

Izložba "1914-1918", posvećena našim precima koji su dali svoje živote za slobodu Srbije u Velikom ratu, otvorena je u Kući kralja Petra na Senjaku.

Mladi umetnik Nemanja Okiljević predstavio je ciklus crteža i slika na kojima je prikazano stradanje neznanih junaka koji su svoje kosti ostavili u Albaniji ili u "plavoj grobnici".

- Nemanja je bio dovoljno hrabar da se pozabavi temom stradanja u Velikom ratu. Dela koja vidite su lični doživljaj i nisu objektivan prikaz, što i ne treba da radi umetnik. U nedelju će se navršiti vek od kraja Prvog svetskog rata. Junaci su isprepredani na ovim slikama, a na njima sam našao i svog pradedu Đorđa Ristića, koji počiva na Zejtinliku sa 7.000 heroja - rekao je otvarajući izložbu istoričar Dejan Ristić.

foto: Damir Dervišagić

Nemanja kaže da su njegove slike kombinacije raznih stilova i tehnika.

- Burna srpska istorija me je inspirisala. Želeo sam da prikažem kako su prošle naša vojska i država u ratu. Nisam mogao naše neprijatelje da prikažem kao ljude, već demone. Dobro se zna šta je rađeno na našim prostorima - kaže Nemanja, koji je Kući kralja Petra poklonio svoj raniji rad portret Petra I Karađorđevića.

foto: Damir Dervišagić

Radove mladog umetnika publika može da pogleda i kupi do 15. novembra, a autor se nada da će izlagati i u drugim gradovima Srbije.

1 / 6 Foto: Damir Dervišagić

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track