Najnovije vesti

TO JE NAŠ ŽIVOT, IZ POSLA U POSAO! ISKRENA ISPOVEST GORICE POPOVIĆ: Samo jedna stvar služi kao potvrda da ne radim UZALUD!
Foto: Stefan Jokić

VAŽNO JE TRAJATI

TO JE NAŠ ŽIVOT, IZ POSLA U POSAO! ISKRENA ISPOVEST GORICE POPOVIĆ: Samo jedna stvar služi kao potvrda da ne radim UZALUD!

Pop kultura

Goricu Popović, uprkos brojnim ulogama u njenoj 40 godina dugoj karijeri, publika najbolje pamti kao sekretaricu Daru iz i danas popularne serije "Bolji život". Ona je i dalje jedna od najtraženijih i najangažovanijih glumica. Trenutno, ona radi na rediteljskom projetku Jelene Veljače, seriji "Pogrešan čovjek". Uz to igra i u redovnim predstavama u matičnom "Ateljeu 212", a nedavno je završila i sa snimanjem mini serije "Delirium tremens" u režiji Gorana Markovića.

"Za umetnika je, pre svega, važno da traje, te da ide iz posla u posao, jer je to njegov život. Nemamo uvek priliku da saznamo šta publika misli o našem radu, ali naše je da radimo, a kada stigne povratna energija, to prija i potvrđuje da ne radimo uzalud", izjavila je Gorica.

Seriju "Bolji život" publika i nakon 30 godina gleda s velikim interesovanjem. Čime objašnjavate njenu dugovečnost?

"Kada smo počinjali sa snimanjem serije 'Bolji život', nismo ni sanjali koliko će uspjeha imati. Bili smo zatečeni popularnošću koju je dobila kada je sve krenulo. Zašto je ona i danas gledana? Čini mi se zato što je istinita", kaže ona za Azru, pa nastavlja: "To su istiniti ljudi koji probleme prevazilaze na ljudski način. Tu nema velikih podvala, laži i sebičluka, ali ima topline i ljudskosti. Toga je danas sve manje".

Kako vidite poziciju umetnika danas?

"Danas je umetnost zapostavljena, te često izgleda kao da je nepoželjna i nepotrebna. I to je tužno, jer je davno rečeno: 'Lepota će spasiti svet'. Kultura ne sme da bude posljednja stvar u sastavu države, jer je ona temelj društva, te podiže i čuva sve što je dobro kod jednog naroda".

foto: Dragana Udovićić

Čime se najviše ponosite u svojoj karijeri? "Ponosim se trajanjem, brojnim ulogama tokom 40 godina karijere te svojim prijateljima i partnerima, koji tolike godina sa mnom dele glumački hleb".

Često čujemo: "Gluma je hleb sa sedam kora". Jeste li Vi ikada svoj posao na takav način doživljavali?

"Mnogima glumački poziv izgleda kao nešto lako, glamurozno i zabavno, a naravno da nije tako. To je, pre svega, zanat koji se izučava dugo i temeljno, a zatim je i posao, gde je osoba instrument, jer su telo, glas i emocije nešto što se daje publici. Čak i onda kada si indisponiran, neraspoložen ili bolestan ti izlaziš pred publiku i daješ se bez ostatka. Zato je teško i mora se ostati 'zdrave glave'. Nije gluma crveni tepih i svetla reflektora, nego nešto mnogo ozbiljnije i zahtevnije. I nisi u glumi uvek uspešan".

Vaše uloge i glumački status koji uživate su Vam, sigurno, omogućili da danas birate uloge. No, jeste li u karijeri ikada pristajali na kompromise?

"Zbog toga što volim mnogo stvari u životu nikada nisam pravila kompromise, niti prihvatala da radim nešto što mi se ne dopada. Čovek mora da sluša sebe i svoju dušu, kako bi bio sretan i spokojan".

Je li uvek samo gluma bila prostor u kojem ste se osećali srećno i ispunjeno do kraja?

"Za mene gluma nije jedino čime mogu da se bavim, jer život pruža toliko divnih mogućnosti. Rođena sam u slikarskoj porodici, te volim da se izražavam i likovno. Imala sam mnogo izložbi, a bavim se pačvorkom, vezom i slikanjem na drvetu. Nedavno sam u Torontu imala uspješnu izložbu, kojoj sam se radovala jednako koliko i uspešnom izvođenju predstave Moja ti".

foto: Dragana Udovićić

Kurir.rs/Azra.ba/Foto: Stefan Jokić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...