DRALE NAS JE OPET UJEDINIO: Sejo Sekson o susretu s Kusturicom i Neletom Karajlićem
Foto: Ana Paunković

ZABRANJENO PUŠENJE uoči koncerta u Beogradu za Dan republike

DRALE NAS JE OPET UJEDINIO: Sejo Sekson o susretu s Kusturicom i Neletom Karajlićem

Pop kultura -

Zabranjeno pušenje, predvođeno Sejom Seksonom, stiže na još jedan Dan republike u Beogradu.

Tradicionalni koncert ovoga puta održava se u klubu SubBeerni centar, a biće posvećen nedavno preminulom osnivaču benda Draženu Jankoviću Draletu.

- Drale je bio čovek koji je stvorio ovaj bend i dao mu identitet. On je kreator i Top liste nadrealista, a malo se zna kakav je uloga tog narodnog heroja. Naš koncert će biti posvećen njemu. Govorićemo o njemu, šta je uradio za naš bend.

foto: Nebojša Mandić, Damir Dervišagić

Drale je na svom ispraćaju ponovo okupio Neleta Karajlića, Emira Kusturica i vas. Šta ste rekli jedan drugom kad ste se sreli?

- Govorili smo koliko su naši konflikti postali mali pred tim danom njegove sahrane i jednim velikim čovekom kakav je Dražen. Ponovo smo se sreli, pogledali u oči i nadam se da će od tog dana naši životi krenuti svetlijim stazama.

foto: Dragana Udovičić

Prvi put kad ste posle rata svirali u Beogradu, Drale je došao, popeo se na binu i pružio vam podršku.

- On je bio čovek široke duše i srca koje nas je prekratko grejalo. Znao je koliko je ljubav bitna komponenta svega što živimo i sviramo. Nikad nije jedan grad ili zemlju poistovetio s politikom. Bio je dobri duh Zabranjenog pušenja. Došao je na našu prvu promociju posle rata u Sarajevu. Bio je operisan od mržnje i nacionalizma.

foto: Ana Paunković

Šta za vas znači Dan republike?

- Dan republike je praznik koji je nije bio vezan ni za veru, a ni za naciju, već za časne trenutke naše istorije. Velika je šteta što se više ne slavi. Balkan nije geografski pojam, to je dijagnoza. Nadam se da će naša publika doći još jednom da uživa u "spoju mladosti i iskustva" i rokenrol pesmama koje su obeležile nekoliko generacija slušalaca. Prvi put ćemo svirati i pesme s novog albuma "Šok i neverica". Dan republike je bio trenutak kad se hvatamo arhiva, a sad će set-lista biti malo drugačija.

Kurir/ Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track