ŠOU IDE DALJE! Legendarni rok pevač umro je na najvećim mukama, ali i 27 godina od smrti ceo svet MU SKANDIRA IME! (FOTO)
Foto: Profimedia

VEČITA INTRIGA

ŠOU IDE DALJE! Legendarni rok pevač umro je na najvećim mukama, ali i 27 godina od smrti ceo svet MU SKANDIRA IME! (FOTO)

Pop kultura -

Fredi Merkjuri preminuo je 24. novembra 1991. godine u Londonu, dan pošto je javno priznao da boluje od side, okružen najbližima koji su znali da je prestao da pije lekove. Legendarni pevač pre 27 godina izgubio je borbu sa upalom pluća prouzrokovanom HIV virusom, u 45. godini. Na samom kraju svog života, kako su navodili strani mediji, Fredi je bio veoma mršav, nije video dobro, a mnogi navode i kako je zbog bolesti izgubio nogu.

Rođen kao Farok Bulsara u današnjoj Tanzaniji, uvek je verovao da će biti zvezda, a kada se predomislio čitav život okrenuo mu se naglavačke.

foto: Profimedia

"Neću biti zvezda. Biću legenda", citirali su ga prijatelji i brojni saradnici u jednom od dokumentaraca, sa osmehom na licu, jer je "samo on mogao tako nešto da izgovori i duboko veruje da će se to i dogoditi".

Asistent Piter Fristoun otkrio je jednom prilikom da niko ne zna gde je urna sa njegovom pepelom osim Meri Ostin, žena s kojom je svojevremeno planirao da provede život. Ona je do kraja ostala njegov veliki prijatelj i osoba za koju je često govorio da je ljubav njegovog života i jedini čovek kojem u potpunosti veruje.

Članovi grupe Kvin, osim na brojne hitove i vreme koje su proveli sa Fredijem, izuzetno su ponosni na film "Boemska rapsodija", koji prikazuje kakav je čovek i muzičar Merkjuri bio. Projekat je "stajao na polici" oko osam godina, a kada je konačno ugledao svetlost dana i novije generacije dobile su uvid u Fredijevu genijalnost.

"Nikad nije dozvolio da se priča o tome, nikome nije dao da ga sažaljeva. Kad smo mislili da će da padne s nogu jer je do samog kraja radio punom parom, bacio bi piće ili dva niz grlo i nastavio, kao da nije ništa... Eto, takav je čovek bio", prisećao se gitarista Brajan Mej.

"Krenuo sam u poseti i bio sam na pola puta do kuće kad su me zvali i kazali mi da ne moram da dolazim jer je već umro", kroz suze svojevremeno otkrio je bubnjar Rodžer Tejlor, koji se jedva pomirio sa smrću velikog prijatelja.

Basista Kvina Džon Dikon tada je odlučio da završi svoju karijeru i više se nije pojavljivao u javnosti.

Jedna od najintrigantnijih anegdota, osim sa ludih žurki koje je obožavao da organizuje, jeste da je navodno "izvukao" princezu Dajanu iz palate, prerušio je u muškarca i odveo na piće u gej bar.

Par se gledao i smeškao za šankom, jer nisu mogli da poveruju da su uspeli u nameri.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track