TOMIN KADAR OPET NA ČELU TERAZIJA: Aleksandar Đaja odložio odlazak u penziju
Foto: Dado Đilas

U POSLEDNJI ČAS

TOMIN KADAR OPET NA ČELU TERAZIJA: Aleksandar Đaja odložio odlazak u penziju

Pop kultura -

Skupština grada Beograda imenovala je u petak, kako saznajemo, za direktora Pozorišta na Terazijama starog upravnika Aleksandra Đaju.

Dramski pisac je na konkursu za novi četvorogodišnji mandat bio jedini kandidat, a neobično je i to što je novi-stari direktor reizabran iako 3. marta naredne godine ispunjava uslov za odlazak u penziju.

- Đaja je kadar blizak Tomislavu Nikoliću. Niko osim njega nije hteo da se prijavi na konkurs, a Đaja je svog prethodnika na ovom mestu, reditelja Mihajla Vukobratovića, poslao u penziju istog dana kad je napunio 65 godina. On sada može da radi skoro do sedamdesete, kad mu ističe novi mandat - kaže za Kurir sagovornik iz Pozorišta na Terazijama.

foto: Dado Đilas

Zanimljivo je da predsednik Upravnog odbora PNT glumac Božidar Bole Stošić ima 82 godine i kum je s bivšim ministrom kulture Bratislavom Petkovićem, koji je kadar struje bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

foto: Zorana Jevtić

Aleksandar Đaja rođen je 3. marta 1954. godine. Njegov prethodni mandat na mestu upravnika, podsetimo, obeleži su mnogi skandali. Skinuo je s repertoara predstavu "Koštana" Kokana Mladenovića, koji je glavnu ulogu hteo da poveri Boži Vreći. Ranije, kao što je Kurir već pisao, i drugi detalji sporni su u njegovog biografiji. On je za 16 godina, koliko je radio kao dramaturg, na Terazijama imao samo jedan izveden tekst, i to svega sedam puta.

Predstavnici Samostalnog sindikata tada su apostrofirali i njegov antievropski tekst "Crna smrt Evropske unije", svojevremeno objavljen u jednom nedeljniku. Oni su tada pokazali i pismo producenta Sretena Jovanovića, koji je Đaji predložio saradnju Pozorišta na Terazijama s romskim bendom Kal, ali je bio skoro izbačen iz kancelarije uz rečenicu: "Idite u Hrvatsku, pa tamo to radite."

Vukobratović
Vukobratović

Za komentar smo pozvali i Mihajla Vukobratovića i Aleksandra Đaju, ali su ostali nedostupni za komentar do zaključenja broja. Iz Skupštine grada Beograda su nam rekli da odgovore na naša pitanja možemo dobiti najranije u ponedeljak.

Kurir/ Ljubomir Radanov, Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track