SIN BATE ŽIVOJINOVIĆA RAZOČARAN! MILJKO: Urušili su ime mog oca! Ne dobija legat, nego sobu!
Foto: Marina Lopičić

burleska

SIN BATE ŽIVOJINOVIĆA RAZOČARAN! MILJKO: Urušili su ime mog oca! Ne dobija legat, nego sobu!

Pop kultura -

Bard našeg glumišta Velimir Bata Živojinović neće dobiti legat u svojoj rodnoj Koraćici. Umesto muzeja, spomen-parka i bioskopa, čuvenom Valteru će u blizini osnovne škole biti podignut vizitorski centar, odluka je političara u Mladenovcu.

foto: Dragana Udovičić

"Neki mediji su požurili da objave vest da će Bata dobiti legat. Finansiraćemo podizanje vizitorskog centra. Sve turističke destinacije imaju ovakve objekte višefunkcionalne namene, a u okviru njega će biti jedan prostor namenjen Bati i galerija", izjavio je predsednik opštine Vladan Glišić za lokalne medije nakon zasedanja Skupštine. Za Kurir Glišić kaže da su na zasedanju usvojili neophodne pravne akte, ali da apeluje na javnost da bude strpljiva po pitanju legata Bate Živojinovića.

Inicijativu da Bata dobije spomen-kuću u rodnoj Koraćici pokrenuli su još u februaru 2017. godine dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i Dragovan Ignjatović iz Koraćice. Njihova ideja je bila da se izgradi objekat veličine oko 300 kvadrata za potrebe legata, letnja pozornica, ali i spomenik velikom glumcu. Deo ulice od centra sela do kuće sećanja poneo bi Batino ime, a planirana je i manifestacija Batini dani. Miljko Živojinović, sin velikog glumca, razočaran je odlukom političara u Mladenovcu.

"Soba nije legat. Ovo dokazuje da opština nema ni snage, ni znanja, ni novca da realizuje ovakav projekat. Bolje je da ne rade ništa nego da ovako skaredno urušavaju Batin život i karijeru. Jedino država to može da realizuje, s timom filmskih stručnjaka i uz novčanu potporu. Sve ostalo je burleska", kaže Miljko za Kurir.

foto: Yelp.com

Iz Sarajeva su baš nekako u isto vreme stigle lepe vesti da će naredne godine biti podignut muzej "Valter brani Sarajevo" u slavu velikog Bate Živojinovića. "Potez Sarajlija pokazuje kako bi svako društvo trebalo da se odnosi prema svojim kulturnim vrednostima. To je poštovanje sopstvene umetničke prošlosti, ali i podstrek i inspiracija budućim generacijama umetnika. Uspeh tog filma pokazuje da i male kinematografije mogu da ostave trag u večnosti na globalnom planu. U najmanju ruku je tužno što samo naše društvo nema snage ni volje da sačuva svoje umetničke vrednosti. Kako će nas drugi poštovati ako sami sebe ne poštujemo", kaže Živojinović.

Ljubomir Radanov / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track