DEN TANA O FILMU OKUPACIJA U 26 SLIKA: Zbog scena u autobusu nije dobio Oskara
Foto: Dragana Udovičić

najpoznatiji Srbin u holivudu otkriva

DEN TANA O FILMU OKUPACIJA U 26 SLIKA: Zbog scena u autobusu nije dobio Oskara

Pop kultura -

Prošlo je 40 godina od premijere kultnog filma Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika", za koji i danas mnogi smatraju da je to jedino ostvarenje snimljeno u Jugoslaviji koje je moglo da dobije Oskara.

Producent Dobrivoje Tanasijević, alijas Den Tana, nije mogao da prisustvuje tribini u Beogradu na kojoj se okupila okupila ekipa s rediteljem na čelu, ali je otkrio za Kurir kako samo ostali bez laskavog priznanja.

- Film je bio favorit. Zafranoviću sam sugerisao da skrati malo scenu u autobusu, zbog ženskog dela Američke filmske akademije. Nije hteo to da izbaci i na centralnoj projekciji se desilo da je ceo ženski deo Akademije napustio dvoranu. Ostali smo bez glasova neophodnih za Oskara. Bio je tako blizu - kaže Tana i nastavlja:

foto: Fonet

- Zafranović je imao hrabrosti da prikaže zločine koji su počinjeni tokom Drugog svetskog rata, a Titova Jugoslavija je uradila sve da se o toj temi ne priča. Da se o tome pričalo, država se nikad ne bi raspala. Najbolji poznavalac prilika u Holivudu smatra da će nam se takva šansa teško pružiti ponovo.

foto: Printscreen

- Neverovatan uspeh u Holivudu je napravila Mila Turajlić. Naši autori, da bi napravili film za Oskara, ne treba da kopiraju Amerikance. Treba da pravimo filmove o nama koji su razumljivi u celom svetu. "Ničija zemlja" Danisa Tanović je odličan primer pravog antiratnog filma. Kada sam ga prvi put video u Beogradu, znao sam da će dobiti Oskara - objašnjava Tana.

foto: Promo

Tanasijeviću se veoma dopao i film "Kralj Petar Prvi", ali to nije priča koju mogu da razumeju u Americi. - "Kralj Petar" je istorijska priča i pravi spektakl. Dugo godina nisam video nijedan domaći film koji može dobro da prođe u Americi. Napravio sam šest kao producent. Kad uspeš da ga igraš u bioskopima, već je velike uspeh. Mnogo je tu babica, pa ispadne kilavo dete - zaključio je Den Tana.

Pohvale: Mišković je veliki potencijal

Den Tana otkriva za Kurir da veliki uspeh kao nekada film "Valter brani Sarajevo" može s novim projektom da napravi Marko Mišković. - Marko ima jednu fantastičnu ideju za film o pilotima. Mora da se napravi dobar scenario i kasting za glumce - kratko je pojasnio Tana.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track