ISPLIVAO SNIMAK OPERACIJE MOZGA POZNATOG DŽEZERA! Agonija trajala 6 sati, niko nije znao da li će ostati POKRETAN: Dali mu da svira da bi znali ŠTA RADE! (VIDEO)
Foto: Youtube screenshot

NEOBIČNO

ISPLIVAO SNIMAK OPERACIJE MOZGA POZNATOG DŽEZERA! Agonija trajala 6 sati, niko nije znao da li će ostati POKRETAN: Dali mu da svira da bi znali ŠTA RADE! (VIDEO)

Pop kultura -

Tim hirurga odlučio je da Musa Manzini bude delimično budan tokom šestosatne operacije mozga, kako bi mu sačuvali pokrete prstiju. Južnoafrički džez muzičar svirao gitaru tokom operacije.

"Ta odluka je doneta pošto su lekari uzeli u obzir moju muzičku karijeru", rekao je Manzini koji svira više instrumenata i predaje na fakultetu.

Sada se oporavlja.

Operaciju je prošle sedmice u Durbanu izveo tim neurohirurga, a snimak koji je objavljen na Jutjubu pokazuje kako Manzini lagano dodiruje žice na gitari dok ga doktori operišu. Inače, Manzini je rekao da je tumor koji mu se vratio povezan s neurološkim stanjem koje je imao od 2006. godine.

Bazil Eniker, koji je predvodio lekarsku ekipu, rekao je da je u ovom slučaju operacija pacijenta u budnom stanju bila bolji izbor nego korišćenje potpune anestezije.

"Na taj način uspeli smo da testiramo regije mozga pre uklanjanja tumora", rekao je, kako prenosi Klix.ba, pa nastavio: "To nam je omogućilo uklanjanje tumora uz minimalno oštećenje mozga".

Lekari su želeli da smanje rizik od paralize ili gubitka funkcija u motornom korteksu mozga koji kontroliše kretanje. Nagrađivani muzičar zahvalio je lekarima koji su ga spasli ističući da će uskoro biti spreman za povratak na pozornicu.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track