FILIP GRBIĆ OSTAO U TRCI ZA VITALOVU NAGRADU: Žiri napravio uži izbor od 15 kandidata
Foto: Filip Plavčić

Dobra godina

FILIP GRBIĆ OSTAO U TRCI ZA VITALOVU NAGRADU: Žiri napravio uži izbor od 15 kandidata

Pop kultura -

Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao "Vitalova" nagrada, dodeljuje se ove godine 22. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području, a nakon razmatranja 150 pristiglih naslova, žiri je napravio uži izbor od 15 kandidata.

U žanru romana kandidati su Miomir Petrović sa delom "Black Light", Filip Grbić sa "Prelestom", Jelena Pilipović sa ostvarenjem "Divotnice", Žarko Radaković sa "Krečenjem", Jelena Lengold sa "Odustajanjem", Igor Marojević sa "Tuđinama", Vladimir Arsenijević sa romanom "Ka granici", Vule Žurić sa "Pomorom i strahom", Aleksandar Gatalica sa "Poslednjim Argonautom", Milisav Savić sa delom "Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji", Dejan Mihailović sa "Podvizima i stradanjima grofa od Takova".

foto: Filip Plavčić

U užem izboru su i pesničke zbirke "Neponovljivi kod" Miroslava Aleksića i "Radno vreme raja" Dejana Aleksića, a žiri je uvrstio i zbirku priča "Venac za oca" Vesne Kapor i knjigu eseja "Doba heroja" Zorana Paunovića. U srpskoj književnosti je uočljiva, kao i drugde, apsolutna prevlast romana, a ove godine ih ima izvrsnih, piše u obrazloženju žirija. Oni posebno ističu hrabrog mladog profesora filozofije Filipa Grbića, kao i Jelenu Lengold. Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu. Prošlogodišnji dobitnik priznanja Zlatni suncokret je Nikola Vujčić za zbirku pesama "Skrivenosti".

Kurir/ Foto: Filip Plavičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja