FAJNSA SAM UČIO TAJNAMA BALETA: Konstantin Kostjukov za Kurir o saradnji sa svetskom zvezdom, Putinu i stanju u Narodnom pozorištu
Foto: Nebojša Mandić

novi izazovi pred direktorom baleta

FAJNSA SAM UČIO TAJNAMA BALETA: Konstantin Kostjukov za Kurir o saradnji sa svetskom zvezdom, Putinu i stanju u Narodnom pozorištu

Pop kultura -

Konstantin Kostjukov, nekada najveća zvezda Narodnog pozorišta i dugogodišnji direktor Baleta, prihvatio se novog izazova i zaigraće rame uz rame Rejfom Fajnsom u novom film "Bela vrana", koji će premijeru imati na Festu.

U razgovoru za Kurir on otkriva kako je bilo raditi sa velikim glumcem, zašto se nije sreo s Putinom i kakvi su njegovi planovi do kraja sezone.

- Srećan sam što je Fajns odlučio da snimi film o Rudolfu Nurejevu, legendi i čoveku ispred svog vremena. "Bela vrana" će pomoći da se i u Srbiji još više ispromoviše baletska umetnost. On je čovek koji je naklonjen ruskoj kulturi i ne iznenađuje me što je odlučio i da tretira jednu takvu temu. Nurejev je rođen u veoma siromašnoj porodici, a postao je zvezda i kralj jedne umetnosti.

Da li u filmu igraju i drugi umetnici iz Srbije? - Ima umetnika iz Francuske i Rusije, ali najviše iz Srbije. Naš ansambl igrao je članove ruske i francuske trupe. Više od trideset ljudi je dobilo uloge. Vrlo dobro su odradili svoj posao.

foto: Nebojša Mandić

Kakva je vaša uloga? - Igram upravnika pozorišta. Dobio sam malu ulogu koja je nastala spontano i gotovo da nemam teksta. Bio sam pre svega konsultant Rejfu Fajnsu, koji glumi pedagoga ruske akademije Aleksandra Puškina. Bila mu je potrebna moja pomoć. Učio sam ga baletu i stvarima koje on treba da pokazuje svojim učenicima. Naučio sam ga tajnama baleta i on sad može da bude baletski pedagog (smeh).

Da li ste pogledali film? - Nisam stigao i gledaću ga na Festu.

foto: Privatna Arhiva

Kako ste se snašli kao glumac? - Imao sam već iskustvo u glumi kod Jagoša Markovića. I Bjelogrlić mi je dao ulogu u "Senkama nad Balkanom". Gluma ima neke svoje druge zakone, ali je slična baletu.

Kada ćemo gledati novo "Labudovo jezero" u Narodnom pozorištu? - Očekujemo polovinom maja. Biće to peta verzija ovog baleta i nadam se da će biti uspešan kao i ranije postavke. Moja režija i koreografija ostaće verni klasici. Narodno pozorište mora da čuva klasiku, a mi nemamo drugu trupu koja bi to činila.

foto: Zorana Jevtić

Kostime radi Renato Balestra? - Balestra je već radio "Pepeljugu". U baletu je najvažnija estetika. Drago mi je što je Balestra pristao da radi kostime i dekor. Podelu još pravim.

Putin je bio u Srbiji, a niste se sreli. Zašto je njegova poseta važna? - Bio sam tog dana u Ukrajini. Putin je neko ko voli balet. Rusi i Srbi imaju neke zajedničke korene i bilo bi nepristojno da rasturimo to prijateljstvo. Ne bi trebalo to da rušimo. Bez Rusa mi ne bismo pobedili u mnogim ratovima. Mora da se nastavi ta tradicija.

foto: Ana Paunković

Nova upravnica Ivana Vujić odmah je zaposlila petoro solista. - Najviše mi je u tome pomogla Ana Ilić, koja radi u kabinetu Ane Brnabić. Balet bez mladih ne može da postoji. Samo mladi to mogu da rade. Nadam se da ćemo rešiti i druge probleme baletske umetnosti.

Igrate i dalje po Srbiji. Hoćemo li vas videti ponovo i u Narodnom pozorištu? - Opraštam se od baleta. Do kraja godine napraviću svoj oproštajni koncert. Trudiću se da obiđem čak i najmanje gradove u Srbiji.

Kurir/ LJUBOMIR RADANOV, foto NEBOJŠA MANDIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track