ĐORĐE OZBOLT NAŠ PREDSTAVNIK NA BIJENALU! Zvezda londonske scene brani boje Srbije u Veneciji!
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

bravo

ĐORĐE OZBOLT NAŠ PREDSTAVNIK NA BIJENALU! Zvezda londonske scene brani boje Srbije u Veneciji!

Pop kultura -

Na 58. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, Bijenalu 2019, Srbiju će predstavljati projekat "Povratak gubitka memorije" Đorđa Ozbolta. Svetski priznati umetnik pobedio je na konkursu na koji je pristiglo 25 idejnih rešenja.

foto: promo

"Rad koji sam zamislio za paviljon sastavljen je iz murala na kojem će biti obešene slike pejzaža koje su kao portali s pogledom na prošlost i moje detinjstvo. Skulpture će stajati preko puta i gledaće prema muralu i slikama", objasnio je umetnik, koji će na neki novi način pročitati srpsku istoriju.

Ozbolt (1967) Beograđanin je koji od 1991. živi u Londonu. Nakon završetka studija na Kraljevskoj akademiji umetnosti, ovaj slikar i vajar se vremenom probio u uticajne umetničke krugove, tako da danas izlaže od Njujorka, San Franciska, Irske, do Litvanije i Tokija.

foto: promo

Umetnički portali i britanski mediji, poput Gardijana, pišu o Ozboltovim radovima, naglašavajući njegov eklektični stil i inspiraciju koja vuče korene iz nadrealizma, metafizičkog slikarstva i opusa Đorđa de Kirika.

foto: promo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević očekuje da se nastavi kontinuitet zapaženog nastupa Srbije na bijenalu u Veneciji. Za realizaciju izložbe zadužena je Kuća legata, a na pitanje novinara da prokomentariše odluku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine da ne učestvuju u programskom savetu zbog netransparentne procedure imenovanja članova tog tela, Vukosavljević je rekao da je to detinjasta odluka koja je nanela štetu obema ustanovama kulture.

foto: Marina Lopičić

Međunarodna izložba savremene umetnosti u Veneciji biće održana od 11. maja do 24. novembra.

Kurir.rs / Lj. R. / Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track