PORTRETI UGROŽENIH ŽIVOTINJA DAMIRA HOJKE: Pogledajte fantastičnu izložbu POP ZOO koja nosi PORUKU važnu za celo čovečanstvo (FOTO)
Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

U MUZEJU Mimara

PORTRETI UGROŽENIH ŽIVOTINJA DAMIRA HOJKE: Pogledajte fantastičnu izložbu POP ZOO koja nosi PORUKU važnu za celo čovečanstvo (FOTO)

Pop kultura -

Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je zaštita. Poruka je to izložbe umjetničkih fotografija Damira Hojke Pop zoo koju je u Muzeju Mimara svečano otvorila izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin.

foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Fotografije, nadahnute pop artom, portreti su stanovnika Zoološkog vrta grada Zagreba koji predstavljaju životinjske vrste ugrožene u prirodi.

„U projektu Pop zoo Damir Hojka originalnu je interpretaciju i fotografsku veštinu sedinio sa životinjama koje iz Divljeg srca grada poručuju: „Upoznajte nas i zaštitite. I vi i mi imamo pravo na budućnost".

Pred objektivom fotoaparata našle su se neke od posetiteljima omiljenih životinja poput crvene pande i čupavouhog lemura, ali i neke slabije poznate vrste kao što su kineska tropruga kornjača i balijski čvorak. Ljudsko delovanje tim životinjama smanjuje prirodna staništa te ugrožava osnovne uvjete za život poput hrane i vode“, rekao je upravnik Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Zoološki vrt učestvuje u nizu projekata posvećenih zaštiti životinja, a kako bi na isto potaknuo što veći broj građana, povezali su se s drugim područjima ljudskog delovanja poput umjetnosti. Tako se rodila ideja za Pop zoo.

foto: Zoološki vrt grada Zagreba

"Poput ostatka živoga sveta, i ljudi se u borbi za opstanak brzo prilagođavaju promenama. Pretvaranjem neobičnoga u obično nastavljamo dalje. Međutim, ponekad opstanak može da zavisi i o suprotnom procesu - o tome koliko smo u stanju da obično učinimo neobičnim - i time mu vratiti izgubljenu snagu privlačenja našu pažnju“, rekao je autor fotografija Damir Hojka.

Obrađujući fotografije, odnosno uklanjajući boje sa životinja otvorio je pitanje da li pred njihovim vrstama crna, ružičasta ili budućnost u celom spektru boja.

1 / 9 Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Uz poigravanje s koloritom među Hojkinim poveznicama s pop artom je i težnja da umetnost komunicira sa što širim krugom ljudi.

foto: Zoološki vrt grada Zagreba

"U umetnosti, kojoj su muzeji dom, fauna je deo motivike koja je tokom umetničkog izražavanja oblikovala skulpture, urese, ispunjavala platna. Građane pozivamo na otkrivanje bujnosti, lepote i čarolije životinjskog sveta kojem je danas neophodna naša briga“, poručila je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, upravnik Muzeja Mimara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track