Najnovije vesti

PREMINUO ČUVENI BARITON: Umro Nikola Mitić u 81. godini
Foto: Printscreen YT

TUGA

PREMINUO ČUVENI BARITON: Umro Nikola Mitić u 81. godini

Pop kultura -

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čuveni srpski bariton Nikola Mitić, preminuo je noćas u 81. godini, saopštio je nacionalni teatar.

Kako je saopšteno, datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni. Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB, a potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje. Već posle prvog semestra postaje solista Opere Narodnog pozorišta, a posle godinu dana (1964) njen najmlađi prvak.

foto: Printscreen YT

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom "Faustu", a ubrzo posle toga slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu - Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i ŠSR-u. Kako se ističe u saopštenju, oblog, pastoznog glasa, ujednačenog u celom registru, muzikalan, glumački stabilan i ubedljiv, Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama. Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra...

Mitić pripada onoj grupi pevača koji, pored precizno vokalno izrađene uloge, pođednaku pažnju poklanjaju scenskoj interpretaciji. Pored operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula...

U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju Naordnog pozorišta. Pre nepuna dva meseca, 27. novembra, povodom njegovog 80. rođendana, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba "Nikola Mitić - bariton 20. veka" autora Dragana Stevovića.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Printscreen/YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track