SRPSKI FILM O NESTALIM BEBAMA: Istinita priča o majci kojoj su ukrali bebu premijerno na Berlinalu
Foto: Promo, promo FCS

Uspeh

SRPSKI FILM O NESTALIM BEBAMA: Istinita priča o majci kojoj su ukrali bebu premijerno na Berlinalu

Pop kultura -

Deo zvanične programske celine "Panorama" ovogodišnjeg izdanja Berlinskog filmskog festivala je i melodrama "Šavovi" u režiji Miroslava Miše Terzića.

Film iz Srbije, nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfild, jedino je ostvarenje iz čitavog regiona u ovom programu. "Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a prema svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje.

"Nadam se da ćemo biti spremni za bioskope na proleće. Film ima sjajnu žensku glumačku ekipu - Snežanu Bogdanović, Jovanu Stojiljković, Vesnu Trivalić, Draganu Varagić, Kseniju Marinković i Jelenu Stupljanin. Muški deo podele je takođe sjajan. U stvari, mislim da svako ko je radio na ovom projektu može da bude ponosan na posao koji je obavio", rekao je Fehmiu u novogodišnjeg intervju za Kurir.

foto: Aleksandar Jovanović

Reditelj Miroslav Terzić je, gostujući na N1, objasnio je da je film inspirisan istinitim događajem. "Bavi se majkom kojoj su ukrali bebu, na porođaju rekli da je mrtva. Onda je ona, posle 18 godina, uspela da ga pronađe. Tema koja se provlači kroz novine, koliko ja pratim, skoro 40 godina, koja nema epilog. Do sada nijedan slučaj nije rešen. Postoje grupe roditelja, postoje neke nevladine organizacije, postoje neka akta, ali se niko, čini se, nije ozbiljno pozabavio ovim problemom", navodi reditelj.

Benčina, Bogdanović i Terzić na snimanju Šavova
Benčina, Bogdanović i Terzić na snimanju Šavovafoto: Promo, promo FCS

Kaže da se ideja o filmu rodila kad je pročitao jedan članak u novinama, neposredno pre nego što je trebalo da dobije svoje drugo dete, i da je bio užasnut saznanjem da nešto tako može da se desi. "Počeo sam da "kopam" i da se bavim ovom temom, da tražim po arhivama članke o nestaloj deci, da čitam ispovesti roditelja, da pratim to što je televizija tu i tamo objavljivala o tome i da nekako krenem da pravim taj film koji je posle 14 godina nastao", ispričao je on. Terzić kaže da je njegovo ostvarenje jedan "mali, emotivan film", a da je tema značajna. Glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović, njenog muža igra Marko Baćević, ćerku igra Jovana Stojiljković, sestru glavne junakinje igra Vesna Trivalić, sin koga traže je Pavle Čemerikić.

foto: Promo, promo FCS

"Tu je još pet, šest glumaca koji upotpunjavaju ovaj predivan glumački ansambl i ja samo mogu da kažem da sam sretan što sa ih pronašao i okupio i što su mi pomogli da snimimo ovaj film. Pogotovo Snežana koja je svaki dan, po ceo dan bila na setu i nema kadra u filmu, a da ona nije u nemu. Ona je jedan veliki deo tereta ponela", naglašava reditelj. Terzić je rekao da se raduje Berlinu, ali da se posebno veseli Festu.

Kurir.rs/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track