SAZNAJEMO! JOVANA STOJILJKOVIĆ NOVA SOFKA: Biće to vrhunska predstava, a samo još jedna dilema muči reditelja!
Foto: Dragana Udovičić

Milan Nešković napravio podelu za "Nečistu krv"

SAZNAJEMO! JOVANA STOJILJKOVIĆ NOVA SOFKA: Biće to vrhunska predstava, a samo još jedna dilema muči reditelja!

Pop kultura -

Posle Vere Čukić, koja je igrala Sofku više od deset sezona u Narodnom pozorištu, Jovana Stojiljković dobiće priliku da na pozorišnim daskama dočara tragičnu junakinju Bore Stankovića.

foto: Beta

Mlada glumica koju su proslavile uloge u filmu "Južni vetar" i serijama "Senke nad Balkanom" i "Jutro će promeniti sve", kako Kurir saznaje, zaigraće glavnu ulogu u drami čije je premijerno izvođenje zakazano krajem aprila ili početkom maja. Adaptaciju je uradila Maja Todorović, a režiju potpisuje Milan Nešković.

- Kompletna glumačka ekipa biće predstavljena u utorak na konferenciji za medije. Glavne uloge tumačiće gosti iz Ateljea 212 Jovana Stojiljković i Nenad Jezdić. Nešković još nije prelomio ko će igrati drugu glavnu mušku ulogu. U podeli je jedna velika glumica koju je Ivana Vujić ubedila da igra u "Nečistoj krvi" - kaže za Kurir izvor iz nacionalnog teatra.

foto: Vladimir Šporčić

Nešković je prošle nedelje u Novom Sadu imao veoma uspešnu premijeru predstave "Antigona 1918", a za Pozorišne novine objasnio je svoj koncept nove "Nečiste krvi", jednom od remek-dela srpske književnosti.

- U ovoj adaptaciji Maje Todorović, svi ti junaci zadržali su karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i savremeni dodir kroz govor i situacije u kojima se nalaze. Tako je, na primer, Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... Sve je to nešto što postoji i danas, samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman. Ali u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli. I dan-danas možemo da čujemo "šta će reći svet" i "šta će grobovi na groblju", jer to je deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene - rekao je Nešković.

foto: Damir Dervišagić

Uloga Sofke obeležila je karijeru Vere Čukić, supruge Gordana Mihića i majke glumice Ivane Mihić.

- Ćerke Bore Stankovića su bile na premijeri "Nečiste krvi". Došle su u staroj građanskoj srpskoj nošnji. Plakale su. Plakali smo i mi uz njih. Publika je punila pozorište, svi prolazi su uvek bili puni, bilo gde da gostujemo po inostranstvu, a gostovali smo po Rumuniji, Mađarskoj - ispričala je Vera.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track