Najnovije vesti

NEBOJŠA GLOGOVAC BIO JE NAJVEĆI GLUMAC, ALI I NEODOLJIVI MANGUP! Godinu dana od odlaska legende: Njegova šala bila je najduhovitija, a tišina najmagičnija!
Foto: Dado Đilas

SEĆANJE

NEBOJŠA GLOGOVAC BIO JE NAJVEĆI GLUMAC, ALI I NEODOLJIVI MANGUP! Godinu dana od odlaska legende: Njegova šala bila je najduhovitija, a tišina najmagičnija!

Pop kultura

Na današnji dan prošle godine prerano nas je napustio najveći glumac sa ovih prostora - Nebojša Glogovac.

Njegova porodica danas će u 12 časova održati pomen na Novom groblju, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu od 17 časova biće upriličeno "Sećanje na Glogovca", kada će mu posthumno pripasti nagrade "Dobričin prsten" za životno delo i "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje.

Glumica i producent Jelena Veljača prisetila se za Kurir rada sa maestralnim i neponovljivim Glogovcem na seriji i mjuziklu "Stela".

foto: Zorana Jevtić

"Raditi s Nebojšom za mene je bilo nadrealno iskustvo - nisam sigurna jesam li ikada u životu, ni pre ni posle, uživo gledala takav talenat. Bio je najveći glumac ovih prostora, među najvećima u svetu. A onda, kad bi se ugasile kamere, bio je naprosto najveći čovek u prostoriji", priseća se Veljača.

Ona sa setom naglašava kako su Nebojšina nepretencioznost, duhovitost, humor, ali i dobrota koju je nesebično davao, iskrenost, jednostavnost bile su takav miks karakteristika da je ponekad imala osećaj da zna neku tajnu koju drugi ne znaju - kako, naprosto, biti bolji.

foto: promo serija Stela

"Kao da je bio u dosluhu sa svemirom, znao je tačan ritam života, osećao je puls svemira, i zato je njegova šala na sceni bila najduhovitija, a njegova tišina najmagičnija. Bio je i neodoljivi mangup, nikada neću zaboraviti noć kada je u zagrebačkoj kafani, koja je odavno zatvorena, sa Sementom Rajhard pevao "Nesanicu". Na trenutak nam je svima stao dah. I neka je kafana zatvorena, nema više šta da se doživi tamo. Bio je prijatelj, kolega, iskren do bola, a u trenucima šale kao malo dete. Mogao je biti zvezda, i bio je to na neki svoj narodski način, ali tu sferu glume je odbacivao kao nesmotreni višak. On je bio - glumac. A privatno - voleo je život, zaista ga je voleo. Voleo je hranu, voleo je sunce, voleo je svoje prijatelje, obožavao je svoju porodicu", kaže glumica, evocirajući uspomene na njihov susret u Rijeci:

foto: promo serija Stela

"Tada mi je rekao da je zaljubljen i da čeka ćerkicu, a i nju je znao da će dobiti jer mi je godinama pre toga šapnuo da mu je to neostvarena želja. Bio je, naprosto, najveći. Mislim da je Nataša Janjić, kad smo čuli vest o smrti, napisala najbolje: "Otišao je najveći, spustite zastore". Za sve nas koji smo radili ili se družili makar i kratko s njim, to je zaista jedna velika istina. Pitajte koga god hoćete - svi će vam reći isto: Glogovac je bio najveći", zaključila je Veljača.

Monografija

Umetnici rečima čuvaju sećanje

U okviru nagrade Dobričin prsten biće predstavljena i monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tatjane Nježić, a u izdanju Udruženja dramskih umetnika.

foto: Beta

U prvom delu "Scene i ekrani" sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.

Druga, "Reči koje život znače", sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih reči, iskaza. Treću čine autorizovane beleške, četvrta "Rekli su..." obuhvata priloge 18 renomiranih umetnika i stvaralaca, a potom sledi deo koji čini dokumentacija, odnosno popis uloga i nagrada, kao i sažetak na engleskom jeziku.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...