KOLIKO SI MONAH, TOLIKO SI UBICA! LJUBOMIR BANDOVIĆ O NOVOM KOMADU: Potencijala ima za sve, samo su u pitanju okolnosti. Moramo se baviti sobom!
Foto: Matija Jovanović

"kad je niče plakao" gorana jevtića

KOLIKO SI MONAH, TOLIKO SI UBICA! LJUBOMIR BANDOVIĆ O NOVOM KOMADU: Potencijala ima za sve, samo su u pitanju okolnosti. Moramo se baviti sobom!

Pop kultura -

Susret tri genija - Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea - tema je komada "Kad je Niče plakao" u režiji Gorana Jevtića, čija će premijera biti 14. februara u UK "Vuk Karadžić" u Beogradu.

foto: Marina Ilić

"Radnja se događa 1882. u Beču kad kreće prvi tramvaj, kada se događa Druga industrijska revolucija. Momenat kada se mašina suprotstavlja čoveku, trenutak kada naša religijska ubeđenja, kada sve ono što su bile stege i konvencije tog veka, počinju da dovode ljude do ozbiljnih bolesti, ali se tada nije znalo zašto. Kasnije će ti ljudi uspostaviti nešto što se danas zove superego naspram nagona. Ego je tu da zadovolji ove dve stvari i da napravi balans. Mi se bavimo time kako napraviti ravnotežu. Trenutak kad se čovek vraća čoveku", objašnjava Jevtić i dodaje:

"Pošto se mi nalazimo u četvrtoj IT industrijskoj revoluciji. Ponovo se nalazimo u otuđenju i u brzini, ovoga puta naspravam kompjutera. Jedino čovek može da pomogne čoveku. Zato i peta revolucija kada se bude dogodila, a tiče se robotike, ni tada ništa neće moći da zameni dva živa čoveka. Mi prikazujemo taj sukob super ega i nagona, to potiskivanje koje na kraju dovodi do puknuća".

foto: Matija Jovanović

Ljubomir Bandović tumači čuvenog doktora Jozefa Brojera, Frojdovog mentora.

"U ovom vremenu kad smo se otuđili jedni od drugih, svako bi hteo neki svoj univerzum, misle da su posebni, a ne znaju zbog čega. Kroz ovaj komad saznajemo zbog čega smo posebni, kao i to da svi mi imamo i mračnu i svetlu stranu - koliko si monah, toliko si i ubica. Potencijala ima za sve, samo su u pitanju okolnosti. Moramo razumeti sebe, baviti se sobom, i tu je ključ za sve. Ova predstava navešće publiku da se bavi sobom, da se preispita. Ja sam shvatio da sam više za ono "ne" nego za "da". Ne u smislu negacije, već otpora konvenciji. Dakle, budi slobodan, reci "ne"!

foto: Matija Jovanović

Vanja Milačić, koja tumači Brojerovu ženu, takođe smatra da je ovo bio zahtevan proces za sve. "Krv smo prolili, ogoljeni smo jedni pred drugima, a onda i pred vama. Prošli smo tri meseca agonije preispitivanja i zato sam sigurna da će se tako i publika osećati".

Zanimljiva saradnja Rijalda Kadrić mi je pomogla u psihoanalizi

- Ovo je nešto najozbiljnije što sam do sada radio. Velika pomoć mi je bila Rijalda Kadrić, vi je znate iz "Žikine dinastije". Ona sada živi i radi kao psihoterapeut u Beogradu. Spoj u njoj samoj je tako zanimljiv, to su bili dugi i iscrpni razgovori - otkrio je Goran Jevtić i naglasio da ćemo prvi put na sceni Bandovića i njega videti smirene, ali opet pune.

foto: Marina Ilić

Kurir.rs / M. C. / Foto: Matija Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track