RADOŠ BAJIĆ PIŠE O SRBIJI KOJE SE SVI STIDIMO: Jelena Trivan otkrila o čemu zapravo pripoveda slavni glumac!
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Predstavljena knjiga "Samo je Morava večna"

RADOŠ BAJIĆ PIŠE O SRBIJI KOJE SE SVI STIDIMO: Jelena Trivan otkrila o čemu zapravo pripoveda slavni glumac!

Pop kultura -

Nova knjiga proslavljenog srpskog glumca, scenariste i reditelja Radoša Bajića "Samo je Morava večna", u izdanju Službenog glasnika, predstavljena je juče u Zvezdara teatru.

Pored autora, pred publikom koja je ispunila salu do poslednjeg mesta govorili su upravnik Zvezdare Dušan Kovačević, direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan, dugogodišnji novinar i izdavač Manjo Vukotić i urednik knjige Petar V. Arbutina.

"Knjiga veoma lepo i precizno opisuje naš mentalitet i običaje, ali nas i opominje, jer između ostalog govori o tome koliko smo se udaljili od vrednosti koje i kao zajednica i kao pojedinci moramo da negujemo. Odgovornost koju Radoš iskazuje njome, primer je kako bi svako od nas trebalo da se odnosi prema svom okruženju, a naročito prema kulturi i vrednostima koje su deo našeg kolektivnog identiteta", poručila je Trivanova i dodala:

"Radoševa knjiga je o svima nama, našim manama i vrlinama, i o onoj najlepšoj Srbiji koje se stidimo danas kad živimo u imprerativu urbanog i pokušaju da pronađemo svoje nepostojeće korene iz kruga dvojke. Bajić nam pokazuje koliko je Srbija lepa, kao i mozak srpskog seljaka."

foto: Dragana Udovičić

Akademik Dušan Kovačević kazao je da Radoš Bajić narodni i porodični glumac, reditelj i producent piše petneaest godina obaveštavajući nas o prilikama i neprilikama, napuštenoj zemlji, našim naravima i strahovima. "On se pita šta je to naša zemlja? Da li su to opustošena sela i mali gradovi...ili su to umorni ljudi koji su se nadali nečemu boljem?. Sva ova pitanja Radoš postavlja u svojim kolumnama kao zabrinut čovek za svoju zemlju i svoj narod", kazao je Kovačević i dodao da je Bajića upoznao davno na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tada su, kazao je, obećali jedan drugom da će zajedno nešto raditi i evo, rekao je, posle skoro pola veka zadovoljstvo mu je da bude domaćin promocije Bajićeve jako lepe knjige.

foto: Dado Đilas

Bajić se našalio da je najlepši deo ove knjiga predgovor Manje Vukotića i pogovor Petra Arbutine.

"Bez obzira na to što smo uveliko zarobljeni u vremenu u kojem reč, slika, misao i svako pamćenje lebde svuda oko nas u virtuelnom obliku novih i modernih medija - moje je uverenje da će sve proći, da će pojesti samo sebe, da će samo knjiga ostati večna. Baš kao i Morava... Zahvalan što ću i sam postati jedan njen delić - blagodarim svima koji su mi pomogli u objavljivanju ove knjige. Plašio sam se samo da ne budem dosadan", poručio je Bajić.

foto: Tanjug Zoran Žestić

Kurir/ Foto: Zoran Žestić, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track