MLADI SLIKAR MARKO KUSMUK SA USPEHOM IZLAGAO U LAJPCIGU: Nemci vrednuju samo kvalitet
Foto: Jeremy Beckers

predstavio crteže iz ciklusa "Gluvoća"

MLADI SLIKAR MARKO KUSMUK SA USPEHOM IZLAGAO U LAJPCIGU: Nemci vrednuju samo kvalitet

Pop kultura -

Student čuvenog Miloša Šobajića branio je boje svoje zemlje sa pet ulja na platnu i deset crteža iz ciklusa "Gluvoća". Među njima je rad koji je dobio prvu nagradu za crtež Fondacije "Vladimira Veličkovića"

Na izložbi u internacionalnom umetničkom centru Spineraj u Lajpcigu, na kojoj se predstavljaju istaknuti umetnici iz celog sveta, Marko Kusmuk samostalno je izlagao, kao dosad jedini predstavnik iz Srbije.

Student čuvenog Miloša Šobajića branio je boje svoje zemlje sa pet ulja na platnu i deset crteža iz ciklusa "Gluvoća". Među njima je rad koji je dobio prvu nagradu za crtež Fondacije "Vladimira Veličkovića".

foto: Privatna Arhiva

- Sfera mog interesovanja je figurativno slikarstvo. Nemačka definitivno ima jak sistem u okviru kog vizuelna umetnost funkcioniše.

Lajpcig je istaknuti centar umetnosti, u njemu je kompleks stare fabrike pamuka Spineraj od 10 hektara enterijera preuređen u 20 galerija, umetničkih organizacija, rezidens programa i oko 300 ateljea u kojima umetnici iz velikog broja zemalja stvaraju.

Bilo mi je zadovoljstvo da upravo otvaranje moje izložbe bude u okviru godišnjeg događaja Rundgand, kada kroz Spineraj prođe između 5.000 i 10.000 ljudi, tako da možete zamisliti kakvo je to iskustvo.

Tamo su umetnici prave zvezde, umetnost pažljivo prate svi, od mlađih do najstarijih - kaže Kusmuk i dodaje:

- Izuzetno sam zadovoljan reakcijom posetilaca, kustosa i galerista. Nemci imaju filter i ne prihvataju lako ono što Zapad plasira kao trend. Vrednuje se isključivo kvalitet i na njemu se insistira. Izuzetno se ceni dobro poznavanje klasične tehnike i tehnologije materijala, na čemu i sam insistiram.

foto: Privatna Arhiva

Kusmuk se po povratku u Beograd sreo s Vladimirom Veličkovićem, koji mu je uručio i prvu nagradu njegove fondacije za crtež.

- Sigurno ću se u narednom periodu zadržati na crtežima. Veličković je akademik Francuske, Makedonije i Srbije, jedan od najvećih umetnika na našim prostorima i zato mi je ovo priznanje veoma drago. Konačno sam imao priliku i da ga upoznam - zaključuje Kusmuk.

Kurir/ Foto: Jeremy Beckers i privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track