Najnovije vesti

OD ROK MISTERIJE DO PRVE HIV POZITIVNE OSOBE U JUGOSLAVIJI: Ivica je svirao je sa Biljom Krstić, stvorio Margitu Stefanović, a kada je umro Sonja Savić OMRZLA JE BEOGRAD! (FOTO)
Foto: Youtube screenshot

NEZABORAVAN

OD ROK MISTERIJE DO PRVE HIV POZITIVNE OSOBE U JUGOSLAVIJI: Ivica je svirao je sa Biljom Krstić, stvorio Margitu Stefanović, a kada je umro Sonja Savić OMRZLA JE BEOGRAD! (FOTO)

Pop kultura

Ove godine 23. februara navršava se punih 58 od rođenja jedne od najtajanstvenijih figura domaće rokenrol scene, Ivice Vdovića. Bez Vd, kako su ga zvali, "novi talas" sigurno ne bi bio tako važno poglavlje u našoj muzičkoj istoriji.

Iako kada neko spomene njegovo ime mnogima Šarlo akrobata "osvane u glavi", on je muzikom počeo da se bavi još tokom gimnazijalskih dana. Tada je bio bubnjar u Limunovom drvetu, a kasnije svirao je i u Suncokretima sa Biljom Krstić, Borom Čorbom... tek kasnije pridružio se Šarlu.

Kako je Sonja Savić svojevremeno izjavila, on je bio veliki reformator sedamdesetih godina. Kako je istakla, on je "stvorio" Mladenovića radeći na njegovom vokalu, ličnosti, pa onda i Magi Stefanović.

foto: Facebook

Pored toga i privatno je bio veoma zanimljiva ličnost.

"Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa. Prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora", ispričala je jednom prilikom voditeljka "Hita meseca" Dubravka Marković.

foto: Youtube screenshot

Kada je Katarina II postala Ekatarina Velika napustio je grupu, pa iste 1985. godine navodno bio prva zvanično registrovana HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji. Savićevu je to veoma pogodilo i nije krila koliko je bila ljuta.

"Otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balom mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve", rekla je svojevremeno ona.

Ivica je preminuo 25. septembra 1992. u 31. godini. Sahranjen je u Beogradu.

Kurir.rs/Foto: Youtube screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...