NOĆ SLAVE I GLAMURA U LOS ANĐELESU: Zelena knjiga najbolji film, evo u čije je još ruke otišao Oskar! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Chris Pizzello/Invision

dodela nagrada

NOĆ SLAVE I GLAMURA U LOS ANĐELESU: Zelena knjiga najbolji film, evo u čije je još ruke otišao Oskar! (FOTO, VIDEO)

Pop kultura -

Film "Green Book" (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti, osvojila je rano jutros u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje "Gravitacija" i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film "Roma". Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

1 / 7 Foto: AP/Chris Pizzello/Invision

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, "homoseksualca i imigranta" i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u "The Favourite" (Miljenica) iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za "The Wife". Glumica je sedam puta nominovana za Oskara.

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili tamnoputi Maheršala Ali za "Zelenu knjigu" i Ridžajna King za "If Beale Street Could Talk". Maheršala Ali je pre dve godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film "Moonlight" (Mesečina).

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film "BlacKkKlansman". Li je 2015. godine dobio Oskara za životno delo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom delu.

Film "A Star Is Born" sa Ledi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pesmu "Shallow".

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja.

Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track