STRANO TELO DUŠANA ZORIĆA IZAZVALO REAKCIJE PUBLIKE: Ovo nije antisrpski film, već film o polnom organu! Muška golotinja je još tabu!
Foto: promo FEST

polemike

STRANO TELO DUŠANA ZORIĆA IZAZVALO REAKCIJE PUBLIKE: Ovo nije antisrpski film, već film o polnom organu! Muška golotinja je još tabu!

Pop kultura -

Film "Strano telo" Dušana Zorića predstavljen je u subotu na ovogodišnjem Festu, izazvavši brojne reakcije.

Ostvarenje prikazuje susret jednog mladića sa devojkom, žrtvom seksualnog nasilja. Snimak korišćen u filmu da prikaže bezbrižno detinjstvo mladića je iz privatne arhive glavnog glumca Marka Grabeža, dok je drugi, u kojem devojčica opisuje zločin koji je izvršen nad njom, kako objašnjava reditelj, replika stvarnog snimka.

foto: promo

"Smatrali smo da je neprimereno da koristimo original u svrhe filma", kaže za Fest intervju Zorić i ističe da se najviše bavio istraživanjem zločina, ali i time kakve posledice takvi događaji imaju na čoveka. Međutim, kroz tu traumu se provlači i pitanje nacionalnosti.

Na pitanje zašto sada, Dušan odgovora: "Iskreno se nadam da ne mora sada. Glavni lik u filmu je, poput mene, rođen 1992. godine, nije proživeo ratove i ceo taj haos, imao je normalno odrastanje i tek sada dolazi u dodir s tim. Postoji mišljenje određenih ljudi da je ovo antisrpski film. Šta to uopšte znači? Meni je važno da li je film propaganda ili ne. Ako je film propaganda, to je pogrešno i s tim se ne slažem. Jedan od poslednjih kadrova u mom filmu je muški polni organ i za mene ovo zapravo jeste film o muškom polnom organu. Muška golotinja je još uvek tabu. Ružno je što se stalno priželjkuje ženska golotinja, a muška je nešto što je previše. Upravo mi je zanimljivo bilo to da film ide iz muške vizure, vizure glavnog junaka. Radi se o njemu, njegovom telu i seksualnosti. Scena pod tuševima je scena koja je muška svakodnevnica i ona je tu u funkciji prikazivanja prvenstveno sistema čopora, a ne golotinje. Motiv nadjačavanja u krdu je nešto što mi je bilo veoma bitno. Sve ostalo je pozadinska priča, mi smo rođeni u svemu tome, odrastali smo okruženi tim pričama o ratu. Obeleženi smo njime", rekao je Zorić.

Sledeća projekcija filma je sutra u dvorani KC.

Kurir.rs / FEST.rs / Foto: FEST promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track