SNEŽANA BOGDANOVIĆ PRED PREMIJERU ŠAVOVA: Roditelji ne smeju da odustanu od potrage za decom
Foto: Promo / Sebastian Gabsch

Premijera Filma večeras u Kombank dvorani

SNEŽANA BOGDANOVIĆ PRED PREMIJERU ŠAVOVA: Roditelji ne smeju da odustanu od potrage za decom

Pop kultura -

Film "Šavovi" Miroslava Terzića, koji je nagrađen na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu, imaće domaću premijeru večeras u Kombank dvorani u okviru 47. Festa.

Za reditelja rad na scenariju je počeo pre 18 godina, a svoju glavnu junakinju, krojačicu Drinku našao je slučajno.

- Za ovu priču sam se zainteresovao još pre nego što mi se rodila ćerka i znao sam da ne smem da dozvolim da se to i nama desi.

Nakon toga se ta tema pojavljivala u novinama s vremena na vreme, više kao rubrika "verovali ili ne". Kad sam pročitao prvi članak o krađi beba, nisam bio siguran da li mogu da verujem u to, onda je ista priča počela da se pojavljuje u mnogo ozbiljnijim novinama i počeo sam da skupljam te članke.

Nakon premijere "Ustaničke ulice" otišao sam da skratim pantalone i tako upoznao Drinku Radonjić, čije priča je poslužila kao kamen temeljac za film - kaže Terzić.

Reditelj Miroslav Miša Terzić
Reditelj Miroslav Miša Terzićfoto: Tanjug

Snežana Bogdanović bila je prvi izbor reditelja za glavnu ulogu.

- Pogledala sam prvo intervju s Drinkom, koji je na mene ostavio jak utisak. Mislila sam da nema šanse da se ta snaga koju ona ima nadjača glumačkim sredstvima. Bila sam veoma uzbuđena i motivisana da to radim. Osećala sam da je važno da se njena priča ispriča. Ubrzo sam je upoznala i krenula sam da se družim s njom - istakla je Snežana i dodala da joj je Drinka pomogla da nauči da šije.

foto: Profimedia

Na pitanje Kurira da li je naivno verovati mogu li "Šavovi" da pomognu porodicama koje traže svoju decu u borbi sa sistemom, Snežana misli da nije.

- Ne smemo da prestanemo da pokušavamo i da se nadamo. Moramo da budemo uporni i optimisti. Ako nemamo veru, odustaćemo pred svakim problemom u životu. Nadam se da smo doprineli da se neka pitanja pomere s mrtve tačke. Mi kao umetnici treba da uperimo svetlo na priče koje ne bi mogle da dođu do javnosti. Drinki je drago što je ovaj film snimljen, i to je naša najveća satisfakcija - smatra glumica.

foto: Promo / Sebastian Gabsch

U životu ova priča ima srećan kraj.

- Drinka je u kontaktu sa svojim sinom. Kraj filma je neka vrsta zatvaranja i nekog otvaranja. Ana je završila potragu, ali taj mladi čovek sad mora da nađe svoj identitet - objašnjava Terzić.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track