ĆERKA SNEŽANE I ULIKSA FEHMIUA NASTAVILA FILMSKI BIZNIS: Nika snima sa mamom i tatom!
Foto: Ana Paunković

krv nije voda

ĆERKA SNEŽANE I ULIKSA FEHMIUA NASTAVILA FILMSKI BIZNIS: Nika snima sa mamom i tatom!

Pop kultura -

Crvenim tepihom ovogodišnjeg Festa prošetala je i Nika Fehmiu, naslednica glumačkog para Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmiua, na premijeri filma svojih roditelja "Šavovi".

Nika je prekinula porodičnu glumačku tradiciju koju su započeli deda Bekim i baka Branka Petrić, ali je ostala u filmskom biznisu i piše scenarija i režira kratke filmove u Njujorku. Vrlo je moguće da ćemo u narednim godinama i neki njen film pogledati u programu festivala. Mlada umetnica trenutno prikuplja novac za svoj film "Pogledaj me", a u njemu je kao partnere spojila Snežanu i Uliksa.

foto: Damir Dervišagić

Film je smešten u zimskoj noći u Njujorku, kada je sudbina mladog momka određena njegovim kratkim susretima sa strancima. Jogi modernog doba, pseudosocijalni medijski aktivista, mladi alkoholičari i Amerikanac prve generacije - svi povezani željom da budu viđeni, ali i zaslepljeni i podeljeni njome, s nemogućnošću da suparnika pogledaju pravo u oči. Ovo je priča o nemogućstvu Amerike da se poveže (sa drugima).

Snežana i Uliks od 1994. godine žive u Njujorku, a nakon samo godinu dana rodila se Nika. Završila je međunarodne odnose i ljudska prava i kako tvrdi njen otac, nema afiniteta prema glumi. Radila je kao modni fotograf i asistent urednika na više projekata - od dokumentarnih kratkih filmova o ljudskim pravima, do narativnih elemenata u Srbiji i Njujorku.

Nikin poslednji film, "Posetilac", bila je priča o potencijalu ljudske veze u današnjem tehnološkom dobu, a prethodni "Honey Brown Eyes" pratio je ljubavnu priču koja se odigrala usred jugoslovenskog rata devedesetih godina. Početkom 2018. godine Nika je završila scenario za film "Stone By Stone".

"Nika se rodila 1995. godine. Promenio se ugao gledanja iz koga sam posmatrao sopstveni život. U svojoj ćerki vidim neko novo doba, ne zato što je rođena u Americi već zato što je ovo vreme nezamislivog razvoja tehnologije i komunikacija koji stvara novi svet. Današnja deca imaju šansu da budu bolja sutra", rekao je svojevremeno Njuzviku Uliks o naslednici.

Niki je ime odabrala majka Snežana.

"U našoj ćerki izmešale su se sve tri religije s naših prostora. Nika je boginja pobede, ime se sreće svuda, a kod nas ga ima na primorju", otkrila je glumica.

foto: Ana Paunković

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track